12. märts 1997 kell 22:00

Metros väänlevad raudroosid

kauplus Metro

Hinnang: 7 punkti

Viru 3 Tallinn

sisearhitekt: Maile Grünberg

Kaupluse Metro sisekujundusega võib rahule jääda: tegemist on päris hea asjaga. Interjööris on palju kihistusi, aga kõik töötab hästi. Seni on teksapoode küll kujundatud, kuid nad on kõik ühes laadis. Metros on leitud huvitav motiiv, mis tundub küll veidi otsitud, aga miks mitte... Hea kasutus on leitud sepistele. Tavaliselt taotakse kit?imaigulisi või vanaaegseid sepiseid, seal nii pole. Suurim puudus on teisel korrusel sisseehitatud pruunist puidust lao- või kontoriruum, millega on varjatud siseaken. Alumise saali valgustus pole parim, mis olla saab, aga ei häiri. Üleval on pisut tuhmim valgus. Seal on kasutatud ülevärvitud odavaid valgusteid, mis mõjuvad väga hästi. 7--8 punkti.

Teksapoe interjöörina on kaupluse Metro sisekujundus üle keskmise hea. Kujunduses on kasutatud metalli. Kerged sepised on andnud huvitava lahenduse. Kuna need on Eestis valmistatud, siis meeldivad need mulle eriti. Pooldan kõike, mis on kodus tehtud.

Lasteosakonnas on palklaed ilusti välja toodud ja restaureeritud. Annan neile au, kuna tean, mida tähendab vanalinnas ehitamine. Metros ei häiri eriti miski. Võib-olla on kaup natuke üle kuhjatud, aga kui on uus ja suur partii sees, siis õige kaupmees peabki seda väljas hoidma. Et tegemist on teksapoega, võib andeks anda. Valgustus ei häirinud. Interjööri üldhinnang kandub plusspoolele -- kaheksa punkti.

Väga meeldib kaupluse sisekujundusprojekt, mis jälgib juugendornamenti ja värvivalikut, lisades sellele iseloomulikud lilled ja pöörised ootamatust materjalist. Kahjuks ei ole mööbel ilmselt teostajate poolt lõpuni kantud ja sekka satub palju juhuslikku. Rõõmus ja ajakohane värvivalik ning kujunduse suunamine ühelt poolt kaunidusele ja õrnusele, teiselt poolt teksa karedusele, metalli ja tinutuse robustsusele tekitab vajaliku resonantsi, mis lubab seal müüa «töölisrõivast» ja nahkjopesid. II korruse lagi väärib imetlemist. Sobimatu on põrandakatte valik ja kontoriosa liiga labane eraldatus II korruse müügisaalis. Proovikabiinid on ilusad vaadata, kuid koledad kasutada ja mööduda. 6 punkti.

Kaupluse Metro sisekujundus jättis huvitava mulje ja sobis müüdavate toodetega. Poe interjöör on n-ö teksasliku stiiliga, eriti riietuskabiinid, põrand, seinad. Huvitavad elemendid on vanaaegsed detailid. Sepiseid lähemalt ei uurinud, aga need jäid meelde. Et müün põrandaid, on kutsehaigus, et käin nina maas.

Kaup, mida tahetakse rõhutada, on hästi välja pandud. Mõni asi on raskesti leitav ja riiulitesse kuhjatud, kuid selle korvab müüjate hea töö. Valgustus on hämar, mõnes kohas on erksamad kohtvalgustid. Valgustuses mööda pandud ei ole, ehkki minu jaoks on veidi pime. Vaateaknad on neil alati huvitavad ja kutsuvad sisse vaatama. Kaupluse hinne on seitse punkti.

Hetkel kuum