13. märts 1997 kell 22:00

Tallinna vesi kallineb aprillis

Tallinna Veevarustuse ja Kanalisatsiooni ME peadirektor Enno Pere põhjendas hinnatõusu eeskätt investeeringutega osonaatori, heitvee puhastusseadmete II etapi ja avariiveevärgi ehitusse ning amortiseerunud veevõrkude renoveerimisse.

«See on kogu meie riigi poliitika, et investeeringud maksab kinni tarbija,» ütles Pere. «Samuti tuleneb riigi üldisest poliitikast see, et tõstame ettevõtetele hindu vähem kui elanikele.»

Pere sõnul tuleneb vee pidev hinnatõus Euroopa rekonstruktsiooni- ja arengupangalt (EBRD) 1994. aastal saadud 375 miljoni kroonise laenu tagasimaksmisest. «Tollane majandusminister Andres Lipstok kirjutas alla garantiilepingule, milles oli kohustus tõsta vee hinda igal aastal 30 protsenti pluss tarbijahinnaindeksi kasv,» teatas Pere. «Sellest graafikust oleme praegu umbes viiendikuga maas.»

Ka Tallinna hinna- ja konkurentsiameti juhataja Aave Põdra ütles, et vee hinnatõus on paratamatu. Joogivee puhastusseadmete ehitus neelab Põdra sõnul 111 miljonit, veevõrkude renoveerimine 226,6 miljonit ja heitvee puhastusseadmete ehitus 183,2 miljonit krooni.

Kõigi mugavustega korteris on ühe elaniku vee tarbimisnorm koos kanaliseerimisega 7,6 m³ kuus. Põdra väitis, et säästlik elanik peaks tegelikult kulutama ligi kaks korda vähem, mistõttu tuleb jätkuvalt propageerida veemõõtjate paigaldamist.

Täna arutusel oleva määrusega teeb linnavalitsus muu hulgas linnaosavalitsustele ülesandeks kohustada kinnisvarahoolduse ettevõtteid olema veemõõtjate paigaldamisel vahendajaiks.

Tallinna linnavalitsuse avalike suhete nõunik Jaano-Martin Ots teatas, et 21. märtsil arutab linnavalitsus Veevarustuse ja Kanalisatsiooni ME tulevikku.

«Enno Pere ettepanek on müüa aktsiate kontrollpakk tugevale investorile,» ütles Ots. «Linn on loomulikult huvitatud kontrolli säilitamisest ettevõtte üle.»

Pere väitis, et on siiski esitanud linnavalitsusele kaks alternatiivettepanekut, millest ühe puhul on kõik või suurem osa aktsiatest linna käes. See tähendaks Pere sõnul seda, et lõviosa investeeringutest maksaks vahetult kinni tarbija.

Ots rõhutas, et täna arutusel olevad hinnad jäävad kehtima, sõltumata Tallinna veevärgi tulevasest ettevõtlusvormist ja omanikest.

Hetkel kuum