16. märts 1997 kell 22:00

Maruste tule all

Eelmisel nädalal sattus advokatuuri ja justiitsministri kriitikatule alla riigikohtu esimees Rait Maruste, kes avalikkuse ees kritiseeris teravalt Harju maakohtu otsust, millega mõisteti õigeks altkäemaksu andmises süüdistatav vandeadvokaat Monika Mägi.

Nii justiitsminister Paul Varul kui ka advokatuuri juhatus pidasid ajakirjanduses ilmunud Maruste kommentaare lubamatuks, sest Mägi üle peetav kohtuvaidlus ei olnud veel lõppenud. Maruste pareeris süüdistused kinnitusega, et kui nimetatud vaidlus jõuab riigikohtusse, siis ta taandab ennast asja arutamisest.

Äripäev arvab, et Maruste käitus õigesti, sest Harju maakohtu otsus mõjus hävitavalt kogu Eesti kohtusüsteemi mainele. Maruste on aga just see mees, kes peab kohtu usaldusväärsust rahva silmis tõstma.

Monika Mägi altkäemaksuafäär sarnaneb Hans Christian Anderseni muinasjutule ?Keisri uued rõivad?. Kõik said aru, et Mägi pakkus altkäemaksu, kuid justiitsministeerium, Harju maakohus ja advokatuur ei julgenud seda kõva häälega välja öelda ja tegid näo, et kõik on korras ning midagi pole juhtunud. Maruste oli ainus, kes asjaosalistest julges kõva häälega hüüda, et keiser on alasti.

Lisaks kohtu mainele lõi Mägi pistise pakkumisega kõikuma ka advokatuuri maine.

Advokatuuri reageering, või õigem oleks öelda reageerimatajätmine, Mägi altkäemaksu afäärile tekitab aga kahtlusi, et pistise pakkumine on meie õigusmõistmise praktikas üsna levinud nähtus.

Hetkel kuum