17. märts 1997 kell 22:00

Ministrite kohtumised

Rahandusministrid kiitsid esmaspäeval heaks Saksamaa ja Prantsusmaa rahaliiduga ühinemise plaanid. Vaatamata rekordilisele, 4,8 mln inimest hõlmavale tööpuudusele, usuvad ELi ministrid, et Saksamaa suudab tänavu alandada eelarvedefitsiidi 2,9 protsendini sisemajanduse kogutoodangust.

Majanduskasvuks plaanib Saksamaa 2,5 ja inflatsiooniks 1,5%. Riigivõlg peaks tänavu kerkima 61,5 protsendini. Võlakoorem peaks hakkama alanema alates 2000. aastast.

Kohtumisel kiideti heaks ka Prantsusmaa rahaliidu plaan. Prantsusmaa ootab tänavu 2,3protsendilist majanduskasvu.

OSCE vahendaja Albaanias Franz Vranitzky väitis Hollandis Apeldoornis ELi välisministritele, et Albaanias valitsevat kaost ei ole võimalik kõrvaldada ilma välise sekkumiseta. Kuid nii ELi, NATO kui ka ÜRO ühine seisukoht on, et kriisi lahendamises peab põhirolli etendama Euroopa julgeoleku- ja koostööorganisatsioon (OSCE), mille eesistuja on praegu ELi liikmesriik Taani. Osa ELi riike arvab, et Albaaniale oleks parem, kui president Sali Berisha oma kohalt tagasi astuks.

EL saatis Albaaniasse oma mandaadiga kõrgetasemelise delegatsiooni, mida juhib hollandi diplomaat Jan de Marchant et d'Ansembourg.

Erinevalt mitme ELi riigi liidri seisukohast olid välisministrid seisukohal, et Türgist võib edaspidi saada ELi liige. «Türgil on täielik õigus saada ELi liikmeks ja seda õigust tuleb igati rõhutada,» sõnas Prantsuse välisminister Herve de Charette.

Türgi vastu on viimasel ajal eriti välja astunud kristlikud demokraadid, keda jahmatas Türgi ähvardus blokeerida NATO laienemine, kui neid ei lubata ELi.

Samuti on osa riike seisukohal, et moslemite religioon tuleb hoida väljaspool ELi.

ELi põllumajandusministrid arutasid eile Euroopa parlamendi ning Saksamaa, Austria ja Prantsusmaa nõuet, et alates 2000. aastast tuleks loomaliha varustada infoga, kus on täpsed andmed loomade kasvatuspiirkonna, toitumise ja tapmise kohta.

Selle ettepaneku vastu on Suurbritannia, Iirimaa ja Itaalia, kes väidavad, et see looks asjatuid kaubandusbarjääre ELi siseturul.

Üldiselt on aga riigid saavutamas kokkulepet, et edaspidi luuakse ELis loomadest ühine andmebaas ning iga loom saab oma passi, kus on tema kohta andmed kirjas sünnist peale. REUTER-BNS

Hetkel kuum