23. märts 1997 kell 22:00

Aktsia hüppas järsult

Eelmisel nädalal noppis vahepeal tõsises usalduskriisis olnud Tallinna Pank tõelisi onupojapoliitika vilju. Nimelt müüs Guido Sammelselja juhitav pank TH Ferriesele antud 42,1 miljoni kroonise laenu 16. märtsil 32,1 miljoniga 95protsendiliselt Jaak Roosipuu omanduses olevale Talinvestile. Roosipuu on aga Sammelselja onupoeg. Tegemist oli küll panga juhatuse otsusega, aga seda toetas mõistagi suuresti samal ajal ilmutatud panga nõukogu pöördumine.

Ehkki mitmed analüütikud andsid mõista, et pangale oleks igati kasulikum Tallinna ja Helsingi vahel Vana Tallinna laevatavale firmale antud laenust loobuda, läks otsustamisega üsna kaua. Meeldiv on, et otsus siiski tehti ning sellele järgnenud börsi reageering on väärt möödunud nädala tegija tiitlit. Tallinna Panga aktsia sulgemishind hüppas väärtpaberibörsil 14. märtsi sulgemishinnalt 60,65 krooni 67,25 kroonile esmaspäeval. Ning kuigi nädala sees sellele eriti lisa ei tulnud, on selge, et Tallinna Pank on äsjasest karilolekust lahti pääsenud.

Guido Sammelselg ise peab aga onupojapoliitka mõistet tõepoolest poliitika, mitte majanduse valda kuuluvaks. «Äris on oma reeglid,» kinnitab mees, kellel on kokku üle poolesaja tädi- ja onupoja. Samas peab Sammelselg õigeks Tallinna Panga ja Talinvesti vaheliste tehingute üle otsustamise korral kõrvaltvaatajaks jääda ka siis, kui onupoeg Jaak Roosipuu seaduse silmis tema lähikondsete hulka ei kuulugi. Kui aga kuulub, siis peab ta seda väärtpaberite noteerimisnõuete kohaselt igal juhul tegema.

Hetkel kuum