25. märts 1997 kell 22:00

Handelsbanken Aktoris laieneb Lätti ja Leetu

Kraghi sõnul on SHB-l kavatsus tütarfirma Aktorise kaudu kaasata Balti turule välismaiseid investoreid, mille tulemusena turg laieneb ja pakub investoritele paremaid investeerimisvõimalusi. SHB ambitsiooniks on Kraghi sõnul Aktorise tegevusmahu suurendamine, mistõttu on kavas tööle võtta uusi töötajaid. Praegu töötab Aktorises neli inimest.

Bo Kragh ei nõustunud kommenteerima Aktorise ostuhinda. Ta ütles, et hind polnud märkimisväärne. Aktorise aktsiakapital on 400 000 krooni ja 10 protsenti aktsiakapitalist kuulus firma tegevdirektorile Auli Kumpulainenile.

Kumpulaineni sõnul kuulub firmale mõni arvuti ja vaibad ning 20 protsenti Eesti ettevõtete finantseerimis- ja väärtpaberivahenduturust. Firma tugevus on töötajates, kellest kolmel on väärtpaberiameti maakleriluba, ütles Kumpulainen. Aktoris korraldab praegu ehitusfirma EMV aktsiate viimist Tallinna väärtpaberibörsi põhinimekirja.

Kragh ütles, et Eesti investeerimisettevõtte omandamine oli tingitud SHB klientide ja külaliste suurenevast huvist Balti väärtpaberituru vastu ja vajadusest sellele turule investeerida. Handelsbankeni esinduste kaudu avaneb Aktorisel võimalus teenindada investoreid Londonis, New Yorgis, Singapuris ja Honkongis.

ASi Aktoris endine omanik ja tegevdirektor Auli Kumpulainen oli üks Hansa Investeeringute ASi alusepanijatest 1994. aastal, korraldades Hansapanga aktsiaemissiooni ja aktsiate avalikku müüki. Kumpulainen töötas enne Eestisse tulekut Soome Postipankkis.

ASil Aktoris pole tütarfirmasid. Osaluse Cresco Kapitali ASis müüs Aktoris 1995. aastal pärast Dvigateli erastamise ebaõnnestumist.

Rootsis 1871. aastal asutatud SHB bilansimaht on 1,3 triljonit krooni, see on 200 korda suurem kui Baltimaade suurima kommertspanga Hansapanga ligi 6 miljardi kroonine bilansimaht. SHB 1996. aasta tegevuskasum oli 11 miljardit krooni.

Hetkel kuum