26. märts 1997 kell 22:00

Viisavabasse Soome

Kogu Eestimaa võib hõisata, sest esimesest maist pääseme ilma viisata põhjanaabrite juurde. Sellekohase viimase dokumendi kirjutasid eile alla mõlema riigi välisministrid.

Kuidas viisavabadus tegelikkuses välja näeb, ei oska me keegi veel päris täpselt ette kujutada. Seda näitavad esimesed päevad passikontrollis, kuhu ennustatakse saabuvat kuni veerandi võrra suuremat turistide tulva kui praegu. Esimestel viisavabaduse päevadel isegi rohkem.

Eestlane teab, et ta peab passi hankima turvakleebise, selleks et kergema vaevaga üle piiri pääseda. Kas ka Soome piirivalvur seda teab, on raskem öelda.

Eile õhtul helistasin Helsingi sadamasse, et teada saada, kuidas on soomlased valmis esmakordselt valgete inimestena Soome reisivate eestlaste vastuvõtuks. Selgus, et seal ei tea passikontroll veel midagi skanner-seadmete kasutuselevõtust, mis loeksid meie sinipassidesse kleebitavatelt turvaribadelt välja, kes me sellised oleme.

Tallinna reisisadamas töötavate piirivalvurite käest sain teada, et ilma skanner-seadme olemasoluta pole tegelikult vahet, kas meie passis on turvariba või mitte.

1. maid peaksid Soome piirivalveametnikud kartma rohkem kui nende lõunapoolsed kolleegid, sest pikkade järjekordadega Tallinna reisisadamas meelde jäänud august on meil eelmisel aastal üle elatud. Just siis katsetas Eesti piirivalve esimest korda skanner-süsteemi juurutamist.

Soomlasi need puudused ei heiduta. Nemad on kogu aeg väitnud, et just Eesti ametnike aegluse tõttu on viisavabaduse rakendumine seni veninud. Tegelik pilt on hoopis teistsugune. Seda, kas järjekorrad mitte Helsingi sadamasse ei teki, peavad soomlased pärast neile ränkrasket vappu-ööd 1. mail tõestama.

Hetkel kuum