30. märts 1997 kell 22:00

Milliseid probleeme on teil tekkinud tolliga suheldes?

Ausalt on väga raske asja ajada. Kuna me ei taha ebaausad olla, siis ei saagi asju ajada, hakatakse tümitama.

Probleem on selles, kui inimesel läheb mingi asi katki. Meie kui maaletoojad peame garanteerima, et see saaks remonditud või ära vahetatud. Eesti tollis pole sellist vormi, et saaks kauba ajutiselt välja viia ja tagasi tuua. Põhimõtteliselt on võimalik kaup ajutiselt välja deklareerida, aga siis peab ta tulema täpselt samamoodi tagasi. See kõik on nii nõme: siis peab olema täpselt sama palju kilosid ja samas rahalises väärtuses. Kui tekib mingi segadus, on see ületamatu. Mõned firmad löövad käega ja ekspordivad -- see on kõige lihtsam.

Meil on garantiikaup olnud tollis kinni lausa kuid. Igasse ärimehesse suhtutakse tollis kui pätti ja süüdlasesse. Ridade vahelt võib lugeda, et paljud ei hakka bürokraatiaga võitlema ja ilmselt natukene maksavad, siis hakatakse erandeid tegema.

Minu ainuke kommentaar: tänases Eestis ei ole meie kõige suuremad konkurendid mitte teised kodumasinate müüjad, vaid Eesti toll. See on niisugune teema, et selleks saaks pool lehte täis. Lühidalt ma ei taha kommenteerida ja pikalt veel ei saa, sest asjad on käimas.

Viimase 3--4 kuuga meil probleeme enam pole. Kasutame tolliladude abi, oleme hakanud tollivormistamisega seotud teenust ostma. Impordi-ekspordiga tegelevate firmade tööd lihtsustab oluliselt see, et tollivabade ladude õigused on antud paljudele firmadele.

Probleeme on tekkinud impordi käibemaksu tagastamisega. Maksuamet nõuab maakleritelt kliendile kinnitust, millal maakler tollile maksis. Maakler ostab hulgi, st saab arve korra 10 päeva tagant ja maksab selle 15 päeva jooksul tollile. Et finantsriske vähendada, on ta andnud pangagarantii maksude tasumise kohta. Kuid meie kliendid ei saa käibemaksu enne tagasi, kui maakler on maksnud riigile raha ära ja teinud selle kohta märkuse. Sellega lükkub käibemaksu tagasisaamine 1 kuu edasi. Reaalselt on riigil see raha igal juhul enne käes, kui toimub tagasiarvestus.

Samaaegselt ei väljasta pangad enam maksekorralduste koopiaid. Seega saadakse tollilt kinnitus impordi käibemaksu maksmise kohta alles siis, kui raha on laekunud tolli arvele -- see on minimaalselt 24 tundi. Samal ajal kaup seisab.

Need kaks probleemi korraga tähendavad impordikulutuste olulist tõusu.

Hetkel kuum