30. märts 1997 kell 22:00

Tartu sündroom - hoiatus Toompeale

Kui Tallinnas otsustavad lin-na asjade üle eelkõige ametnikud, siis Tartus tegutseb süntees ärimeestest, ametnikest ja ka ülikoolist. Seni kui omavahel hästi läbi saadakse, on kõik korras.

Mullu kohalike omavalitsuste valimistel Tartus enim hääli saanud reformierakond oli sunnitud jääma opositsiooni, kuna ei tahtnud loobuda Neinar Seli kandidatuurist linnapea kohale. Koalitsiooni moodustasid Isamaaliit, valimisliit Tartu 2000 ja mõõdukad.

Solvunud reformistid otsustasid revan?eerida sügisese kaotuse ja andsid neljapäeval volikogu eestseisuses üle umbusaldusavalduse linnapea Tõnis Lukasele.

Äripäeva arvates on Tartu puhul tegemist korrum- peerumise musternäitega, kus kõik on omavahel läbi põimunud. Otsustajad linna ja äriringkondade tasemel on palju tugevamalt seotud kui Tallinnas. On välja kujunenud eliit, kelle tegevus on tulemuslik puhtalt lobby tasemel -- kui tahad midagi saavutada, pead olema kellegi sõber.

Kui Tallinnas on linna juhtimine siiski parteiline, siis Tartus on oluline pigem soov võimu juurde pääseda. Hiljem kui seal juba ollakse, ei oma tähtsust, millised poliitilised jõud olid selja taga. Edasise määravad huvigrupid. Kes jagavad ära kusagil kesklinnas saadaval olevad magusad krundid, kes muu ihaldusväärse.

Reformistid, kes sügisel lubasid põhiliselt koonderakondlikus linnavalitsuses ja volikogus ning linna juhtimises tervikuna suuri muudatusi läbi viia, on nüüd tagasi tõmbunud.

Omal ajal raudselt kinnihoitud Neinar Seli kandidatuurist linnapea kohale on oravaparteilased loobunud, pakkudes asemele suhteliselt ohutu mehe, Vanemuise direktori Jaak Villeri. Sedasi sai Tartu 2000-le makstud lõiv partneriks hakkamise eest ning endale jäetud piisavalt mänguruumi niiditõmbamiseks.

Toimetuse arvates aitaks korrumpeerumist ja ringkäenduse efekti väiksemates linnades ja piirkondades vältida tugeva poliitilise võimu tekkimine, mis suudaks kehtestada mingil määral võrdsed mängureeglid.

Küsimus ongi peamiselt selles, et Tartus ei ole võimalik olla edukas, kui sul pole oma käppa eliidis sees. Väljast tulnule on Tartus läbilöömine väga raske: kiirelt antakse mõista -- poiss, siin teeme meie.

Tuntav vahe on suhtumises -- kui Tallinnas on edukal tegutsejal võimalik ennast seada julgesti ka tipp-pankurite mastaapi meeste kõrvale, siis Tartus sulle niisama lihtsalt ruumi ei võimaldata.

Vaatamata kõigele oli Tartu viimaste valimiste efekt positiivne. Demokraatia toimis ja tekitas mõneks ajaks teatud elevuse. Korraks oli võimalik muutusi näha, ent tõenäoliselt ei leppinud huvigrupid omavahel korralikult kokku, mis lõppkokkuvõttes sundis reformierakondlasi ja Tartu 2000 oma põhimõtteid sööma. Kui neid üldse eksisteeriski.

Tartu sündroom on hoiatav näide Toompea jaoks. Loodetavasti ei jõua Tartu Toompeale.

Hetkel kuum