31. märts 1997 kell 22:00

Naftajuhe valmib sajandivahetuseks

Vene naftajuhtme pikendus Neste Porvoo naftatöötlemiskeskusse, mis oli kõneaineks Vene ja Soome presidendi Boriss Jeltsini ja Martti Ahtisaari hiljutisel kohtumisel, peaks valmima uue aastasaja alguseks.

Tegemist ei ole uue projektiga. Naftajuhtme pikendamist on plaanitud juba pikka aega ning ehitus peaks algama järgmisel aastal. Naftajuhtme projektijuht Ulf Schmidt Neste OYst usub, et projekti arutamine presidentide tasandil peaks ehitamist kiirendama.

Soome poolel oleks naftajuhtme pikkus 170 kilomeetrit. 70sentimeetrise läbimõõduga naftajuhe paigutatakse nii nagu gaasijuhtmedki maa sisse. Naftajuhtme ehitamine Soome territooriumil läheb maksma 130 miljonit dollarit, projekti kogu esimese etapi maksumus on 600--700 miljonit dollarit. Praegu ulatub naftajuhe Kiri?ini, kust Soome piirini on 300 kilomeetrit.

Projektis osalevad peale Soome Neste veel Transneft, Prosneft, Komitek, Slavneft, British Gas, USA Conoco ja IPL/William ning Prantsuse Total ja Elf.

Esimeses etapis saab Soome naftajuhtme kaudu 10--15 miljonit tonni toornaftat. Praegu veab Soome sisse umbes 10 miljonit tonni naftat, peamiselt meritsi. STT-BNS

Hetkel kuum