31. märts 1997 kell 22:00

Sünnib Valgevene ja Venemaa liit

President Jeltsini välisnõunik Dmitri Rjurikov pidas võimalikuks, et enne kui presidendid Boriss Jeltsin ja Aleksandr Luka?enko lepingule kolmapäeval alla kirjutavad, võidakse selles teha mõningaid muudatusi. Nõunik keeldus täpsustamast, kui kaugele kahe riigi integratsioon ulatub.

Uudisteagentuur Reuter, kes on kätte saanud kahe riigi liidulepingu teksti, leiab, et see jätab palju lahtisi otsi. Lepinguprojekti kohaselt moodustavad 150 miljoni elanikuga Venemaa ja 10 miljoni elanikuga Valgevene liidu, mis tagab nende sõltumatuse, kuid eeldab välis-, majandus- ja kaitsepoliitika tihedat koordineerimist. Riigid arendavad ühise seadussüsteemi ning energia-, transpordi- ja kommunikatsioonisüsteemi, edendavad kahepoolset kaubavahetust ning teevad ettevalmistusi ühisraha kasutuselevõtuks. Mõlema riigi kodanikud saavad liidu kodakondsuse.

President Jeltsin loodab, et tihedad sidemed Valgevenega tugevdavad tema poolehoidu NSV Liidu tagaihalejate seas ning hajutavad tähelepanu Venemaa majandusprobleemidelt.

Kremli allikate kohaselt on valitsus kahe riigi integratsiooni küsimuses lõhenenud ning esimesed asepeaministrid T?ubais ja Nemtsov on soovitanud Jeltsinil sellest loobuda. Liberaalid kardavad, et integratsioon nii vähereformitud majandusega tekitab Venemaale majandusraskusi. Nii Vene liberaalid kui ka Valgevene rahvuslased on seisukohal, et kahe riigi liit kahjustab kummagi riigi rahvuslikke huve ning takistab SRÜ riikide edasist integratsiooni. «Mõttetu on rääkida integratsioonist riigiga, kus on poliitilised repressioonid, opositsioonil ei lasta tegutseda ja ajakirjanduse tegevus on piiratud,» sõnas liberaalne poliitik Grigori Javlinski. REUTER-ÄP

Hetkel kuum