3. aprill 1997 kell 22:00

Nafta langeb edasi

Toornafta hinnad on viimastel päevadel läbi teinud suure languse. Brenti segu mailepingute hind Londonis rahvusvahelisel naftabörsil langes kolmapäeval 18,50 dollarini barrelist, mis on viimase üheksa kuu madalaim tase. Dateeritud lepingute naftabarreli hind langes alla 18 dollari. New Yorgi kaubabörsil langes toornafta mailepingute hind 19,47 dollarini barrelist, mis on madalaim sulgemishind alates möödunud aasta 30. augustist. Langesid ka bensiini ja teiste vedelkütuste hinnad. Tavaliselt kevadeti, enne suvehooaja algust, bensiini hind tõuseb. Diilerid seletavad taolist langust paljude asjaolude kokkulangemisega -- eelkõige toornafta üleküllusega Ameerika turul. Ameerika naftainstituudi andmetel kasvas import USAsse 6,8 miljonilt barrelilt ööpäevas 7,7 miljonile, mis on tingitud tarnete taastumisega Nigeeriast. Ameerika toornaftavarud kasvasid 6,4 mln barreli võrra; turud ootasid ainult 1--3 mln barrelilist kasvu. Bensiinivarud olid vaatamata asjaolule, et naftatöötlusettevõtted töötasid märtsi viimasel nädalal 93,6% võimsusega, siiski veidi vähenenud.

Hinnalangusele on kindlasti mõju avaldanud ka pikkade lihavõttepühade järgne hõre turg, mis võimendab igasuguseid liikumisi. Oma mõju pole jätnud avaldamata ka suveajale üle läinud Euroopa (Kanada ja USA lähevad üle suveajale 6. aprillil). New Yorgi kaubabörs avatakse sel nädalal kell 15.45 Londoni aja järgi ja suletakse tund aega pärast rahvusvahelist naftabörsi. Ühe diileri sõnul on ajaerinevus mõjunud turule «tapvalt» ja kauplemismahtude taastumist ei maksa oodata enne järgmist nädalat. Eile igatahes langus jätkus.

Hetkel kuum