3. aprill 1997 kell 22:00

Turismimaks taas päevakorral

Tallinna linnavalitsuse nõuniku Jaano-Martin Otsa sõnul on turismimaksu kehtestamise idee algstaadiumis ja linnavalitsusel puudub selles osas ühtne seisukoht. «Seda on arutanud linnapea Robert Lepikson oma abidega ja linnavolikogu esimees,» lausus ta.

Otsa sõnutsi tõusis turismimaks päevakorrale seoses sellega, et hakkab kehtima viisavabadus Soome ja Rootsiga.

Turismimaksu kehtestamist ning mitmesuguseid maksustamise võimalusi on kaalutud korduvalt, kuid tuleb arvestada seda, et Eestis on turismipotentsiaal alatäidetud, rääkis Liisa Pakosta.

Pakosta sõnul tuleks ponnistused suunata sellele, et inimesi tuleks Eestisse rohkem ja nad viibiksid siin kauem. «Turismimaks õigustab end atraktiivsetes riikides, kuhu inimene sõidab vaatamata sellele, mis sihtkoht maksab, näiteks Pariis või Rooma,» lausus ta.

Kui me kehtestaksime näiteks 50 krooni suuruse turismimaksu, siis meie põhiline turismiturg -- soomlased, võivad sõita hoopis Riiga, märkis Pakosta.

Pakosta sõnul on Tallinnas ligi 15 protsenti töökohtadest otseselt või kaudselt seotud turismiga. «Kui turismimaksu tõttu kaotab töö kasvõi 5 protsenti, jääb saamata märkimisväärne osa üksikisiku tulumaksu, mis moodustab põhilise osa Tallinna linna eelarves,» lausus ta.

Maksu ei ole muidugi mõtet kehtestada, kui sellega väheneb turistide soov siia sõita, nii et ilma tööta jäävad laevafirmad, kesklinna kauplused ja hotellid, tõdes ka Ots.

Reisibüroo Estravel tegevdirektori Aivo Takise sõnutsi aktsepteeritakse maailmas turismimaksuna registreerimismaksu, mida peavad koguma hotellid ja registreeritud majutusasutused. «Loomulikult ei meeldi see maks ei hotellidele ega reisibüroodele, see on aga ainus tehniliselt teostatav maksu kehtestamise võimalus,» lisas Takis.

Keerulisem on Takise sõnul asi huvireisidega, kus turistid tulevad ainult piiratud ajaks Tallinna raha kulutama ega ööbi siin. Sellisel puhul oleks linnapoolse turismimaksu kehtestamine laevafirmadele taunimisväärne ja võib kiiresti ning valusalt mõjuda Tallinna jaekaubanduse käibele, lausus Takis.

Turismimaksu kehtestamisest lennuvälja- või hotellimaksuna on juttu olnud alates 1992. aastast. Seni on turismiringkonnad ideele vastu seisnud.

Hetkel kuum