13. aprill 1997 kell 22:00

Lunastus maksab 90 protsenti

Järjekordne reklaamiskandaal on saanud alguse Viljandimaalt, kus päevaleht Sakala avaldas kohaliku viinatootja Heliisi reklaami. Põlvitavat Kristust kujutav pilt koos sinna juurde lisatud tekstiga tekitas usuringkondades sedavõrd meelepaha, et Viljandi kristlikud kogudused esitasid oikumeenilise protesti ning ootavad seisukohavõttu ka Eesti kirikute nõukogult.

EELK Viljandi Pauluse koguduse õpetaja Mart Salumäe hinnangu kohaselt on reklaamiga mindud üle igasuguse piiri, kuid BNSi uudises näitab ta patustanud viinatootjale kätte ka lunastuse tee. Nimelt oleks Salumäe sõnul leppimine võimalik, kui viinatootja maksaks kirikule 90 protsenti viinamüügist saadavast tulust. Ei selgu küll täpsemalt, mida õpetaja peab silmas kiriku all ning miks just 90, aga mitte 80 või 100 protsenti, ent iseenesest võiks Heliis ettepanekut kaaluda. Vastutasuks võiks ju firmale anda õiguse reklaamida oma Selget kui mitteametliku riigikiriku ametlikku viina.

Hetkel kuum