13. aprill 1997 kell 22:00

Makse pole lihtne ühtlustada

Viimase viie aasta jooksul on tulumaks olnud Euroopas kahaneva arengusuunaga, kusjuures kõige rutem on see vähenenud Prantsusmaal.

Suure aastasissetulekuga ehk üle 100 000 ECU (15,6 miljonit Eesti krooni) teenivad inimesed maksvad Prantsusmaal tulumaksu 30 protsenti ja Suurbritannias 32 protsenti. ?veitsis on sellise teenistusega inimeste tulumaksumäär 35, Saksamaal 41 ja Belgias juba 52 protsenti.

Kui sissetulek on 50 000 ECUd ehk 780 000 krooni, siis on tulumaksumäär Prantsusmaal 21, Suurbritannias 24, Saksamaal 30, Itaalias 33 ja Belgias 43 protsenti.

Maksude kogumäärast on raske selget pilti saada kaudsete maksude tõttu, mis riigiti võivad olla väga erinevad. Prantsusmaal ulatub käibemaks 20,6 protsendini, kuid Suurbritannias on see 17,5 protsenti ja ELi liikmesriikidest väikseimana Luksemburgis -- 12 protsenti. EList välja jäänud ?veitsis kõigub käibemaks ainult 2--6,5 protsendi piires.

Peter Elworthy & Moore'i eksperdid jõuavad järeldusele, et ELi liikmesriikide maksumäärade erinevus on sedavõrd suur, et maksude ühtlustamisega ei tulda toime niipea. Samas on selge, et kui Euroopa rahaliit saab teoks, on maksude küsimus vaja kiiresti lahendada.

Tulumaksu ja käibemaksu kõrval tekitab probleeme pensionimaks. Näiteks Suurbritannias saab vabatahtliku pensioni fondi makseid tehes need osaliselt maksudest vabastada, kuid lõpliku pensioni pealt tuleb tasuda tulumaksu.

Prantsusmaal jälle pensionimaksetel erilist maksusoodustust ei ole, kuid see-eest ei pea pensionärid enam tulumaksu maksma. Osa britte kasutab seda ära, kolides pensionile jäädes Prantsusmaale. KL

Hetkel kuum