13. aprill 1997 kell 22:00

Suurpangad pidasid koosolekut

Hoiupank maksab dividende selle aasta eest

Hoiupanga jaoks on strateegilise tähtsusega paigutada raha teistesse Balti riikidesse, sest üksi Eesti turul pole võimalik kõrget tootlust arendada, kommenteeris Hoiupanga juhatuse aseesimees Priit Haller panga aktsionäride otsust mitte maksta 1996. aasta eest dividende.

Halleri sõnul poleks saanud maksta dividende ka seetõttu, et pank pidi suure osa kasumist kandma kohustuslikku pangandusreservi.

Esimese kvartalis ligi 40 miljonit kasumit teeninud Hoiupank täpsustab 1997. aasta kasumiprognoosi pärast poolaasta tulemuste selgumist. Hoiupank prognoosis selleks aastaks 113 miljoni kroonist kasumit.

Hoiupanga välisprojektide juhi Aare Kilbi sõnul on Hoiupangal peale Balti riikide plaanis minna Peterburi kindlustusturule.

Hoiupanga aktsionärid otsustasid anda panga töötajatele võimaluse kolme aasta jooksul märkida kuni 350 000 uut aktsiat, mille keskmine hind ei tohi olla väiksem kui Hoiupanga aktsia hind Tallinna väärtpaberibörsil 31. detsembril 1997. aastal. Priit Halleri sõnul on aktsiate müük oma töötajatele maailmas levinud võimalus stimuleerida töötajaid paremini tööd tegema ja ühtlustada firma ning töötajate huvid.

Hoiupanga aktsionäride üldkoosolek otsustas laupäeval kinnitada panga 1996. aasta aruande ja rahuldada panga järelevalvenõukogu liikmete Hannes Tamjärve (Hansapank), Jüri Mõisa (Hansapank) ning Valdur Laidi (Eesti Pank) tagasiastumisavalduse ning arvata nad järelevalvenõukogu liikmete hulgast välja. Uueks nõukogu liikmeks valisid aktsionärid Rootsi Swedbanki asepresidendi Lars-Olof Ödlundi.

Aktsionärid otsustasid kanda panga eelmise aasta 57,4 mln kroonise puhaskasumi reservfondi ja dividende mitte maksta. Aktsiate müügi ülekursist laekunud vahendite arvel otsustati korraldada fondiemissioon. Aktsionärid saavad iga lihtaktsia kohta ühe fondiemissioonis osalemise õiguse. 20 osalemisõiguse eest saab aktsionär ühe uue lihtaktsia.

Fondiemissiooni tulemusena suureneb Ühispanga aktsiakapital 1,175 mln aktsia võrra. Emissioonis osalemise õigused saavad aktsionärid, kes on aktsiaraamatusse kantud 29. aprilli hommiku seisuga. Fondiemissioonis osalemise õigustega saab kaubelda kuni 15. maini.

Ühispanga presidendi Ain Hanschmidti kinnitusel lõpeb Ühispanga ja PEPi liitumine 26. mail, mil PEPi aktsiad konverteeritakse Ühispanga aktsiateks. Aktsiad vahetatakse suhtega kümme Ühispanga 10kroonise nominaaliga aktsiat ühe 100kroonise nominaaliga PEPi aktsia vastu. Liitumise tulemusena suureneb Ühispanga aktsiakapital viiekümne miljoni krooni ehk viie miljoni kümnekroonise nominaalväärtusega aktsia võrra.

Liitunud panga aktsiakapitaliks kujuneb 285 mln krooni ja omakapitaliks 375 mln krooni. Selle aasta kasumiks prognoosib Ühispank 105,8 mln krooni.

Ühispanga aktsionärid valisid panga nõukogusse Tallinna linnapea Robert Lepiksoni, endise majandusministri Andres Lipstoki, AS Pakterminal juhatuse esimehe Aadu Luukase ja Eesti suurima toiduainetekontserni ETFC Grupi nõukogu esimehe Tiit Kõuhkna.

Panga nõukogu esimehe Aare Urmi kinnitusel on uued liikmed tõestanud oma võimeid majanduse vallas ja seega sobivad nõukokku igati.

Hetkel kuum