17. aprill 1997 kell 22:00

Riigikogu hakkab piirama ametiautode arvu

Eelnõu järgi võib ministri ja suursaadiku esindusauto maksta kuni 450 000 krooni, maavanema esindusauto kuni 250 000 krooni ja üldotstarbeline ametisõiduk kuni 170 000 krooni. Nii riigikogu kui iga ministeeriumi kasutuses võib olla üks esindusauto ja viis ametiautot, maavalitsuse kasutuses üks esindusauto ja kolm ametiautot.

Riigikogu õiguskomisjoni esimees Daimar Liiv ütles, et ei tea, kui palju ametisõidukite arv seaduse vastuvõtmise korral väheneks. «Minu andmetel peaks praegu riigi kasutuses olema umbes 2000 ametisõidukit,» lausus Liiv. «Olukord on palju hullem kui Nõukogude ajal.»

Ametisõidukite seaduse eelnõu püüab reguleerida ka riigieelarvest toetust saavate omavalitsusüksuste autode arvu. Kuni 8000 elanikuga üksus võib kasutada ühte, 8000--15 000 elanikuga üksus kolme, 15 000--150 000 elanikuga üksus viit ning rohkem kui 150 000 elanikuga üksus seitset üldotstarbelist ametiautot. Valla- ja linnaeelarvete toetusfondist ei saa raha 254 omavalitsusest 15, linnadest Tallinn, Keila, Põlva ja Rapla.

Eelnõu kohaselt ei tohi ametisõidukit kasutada muuks kui ametisõitudeks.

Hiljuti ajakirjanduses ilmunud artiklid riigiametnike kuritarvitusest ametiautode kasutamisel andis valitsusele põhjust hoogustada Tiit Vähi valitsuse ajal rahandusministeeriumis valminud määruse eelnõu kooskõlastamist ministeeriumide vahel. Esialgse variandi järgi oleks ametiauto olnud vaid ministril, kantsleril ja maavanemal. Ministri auto võinuks maksta kuni 440 000, kantsleri ja maavanema auto 330 000 krooni.

Hetkel kuum