22. aprill 1997 kell 22:00

Pank loob Tõrva näidislinna?

Esimene mõte: see linna-elu edendamine on ju tegelikult kohaliku omavalitsuse asi.

Huvitav, miks Maapank finantside sektoris ei püsi. Kas nendel on siis nii suured linnajuhtimiskogemused?

Aga iseenesest mõte on tervitatav ja selline ettevõtmine eriti teretulnud, mis on Tallinnast väljapoole suunatud. See aitab ühiskonnas tasakaalu hoida.

Minule meeldiks, kui Tõrvast saaks näidislinn. See on sümpaatne koht ja seal on kõik võimalused olemas, neid lihtsalt pole õnnestunud või osatud nii hästi kasutada.

Peaasi, et midagi tehakse, et inimesed ei tukuks ning ainult ei loodaks paremat elu, vaid tegutseksid selle nimel. Ja kui keegi paneb õla alla, saab seda ainult heaks kiita. Isegi kui see ei peaks kohe kiiret kasu tooma.

Aga keegi peab ju selle kokkuvõttes kinni maksma. Kui need tulud ei ole ka otseselt rahaliselt mõõdetavad, ju nad siis peavad kuidagi teisiti mõõdetavad olema. Eks Maapank katsetab ja loomulikult peavad nad oma ni?i leidma.

Aga kui nad minu nõuannet vajaksid, siis ma ilmselt ütleksin neile, et kui Maapangal on nii head spetsialistid regionaalse arengu kindlustamisel, võib-olla siis peakski nagu sellele rohkem rõhku panema. Et võib-olla ei tasuks finantssektoriga üldse tegeldagi, mis neile seni väga palju edu toonud ei ole.

Hansapank oskab oma mõttekest sinna kõrvale panna umbes taolisena: tahaks kaasa aidata, et Eestist saaks näidisfinantssüsteemiga riik ja tervest Baltikumist selline piirkond.

Me tahaksime püsida oma tegemistega finantssektoris.

Paljud Eestimaa väikelin-nad, sealhulgas ka Rakvere, vajaksid päris korralikku rahasüsti.

Aga kindel on see, et ega keegi kuskil raha niisama lendu lase. Kui ühel investoril on pilt selge, et raha talle kindlasti soovitud kasuga tagasi tuleb, siis ta selle raha sinna ka paigutab.

Kuna ma seda äriplaani ei tea, ei ole minu jaoks päris selge, mille peale panus seal on tehtud. Võib-olla on see turistide ligimeelitamine, sest Tõrva ja Helme kant on muidugi huvitav kant. Kui selle kaudu tõesti tuua turiste sisse ja turismindusele vajalik mikrokliima luua, siis mina usun, et asi tasub ära.

Väikelinnadele ja maa-piirkondadele on selline investorite meelitamine üks põhieesmärke. Kindlasti on ka Tõrvas, kus pärast rahareformi lagunesid suured ettevõtted KEK ja EPT, praegu ülim aeg mõelda just arengu peale ja pakkuda ennast välja.

Eesti Maapanga strateegia peakski olema just sellised mitte Tallinna-kesksed projektid. Aga kas on nüüd väga õige kontsentreerida raha ühte kohta, see on teine küsimus. Ma ei usu, et see kõige õigem on, et ainult ühe konkreetse linna jaoks projekt teha. Peaks vaatama asja laiemalt, võtma mingi regiooni.

Hetkel kuum