28. aprill 1997 kell 22:00

G7 otsis lahendusi

«Valuutakursid peegeldavad majanduse põhialuseid ning liiga suured kõikumised ja hälbimine põhialustest ei ole soovitatav. Me jälgime turge, et näha, kuidas meie soovitusi rakendatakse,» ütlesid G7 rahandusministrid ja keskpankade juhid oma kommünikees. Maailma juhtivad riigid lubasid koordineerida oma tegevust maailma valuutaturgudel, et ebasoodsaid arenguid ära hoida.

Kõik G7 riigid -- Suurbritannia, Kanada, Prantsusmaa, Saksamaa, Itaalia, Jaapan ja USA -- pidasid maailma majanduse arenguväljavaateid heaks. Inflatsioon on madal ja intressimäärad on viimaste aastatega langenud.

Enne kohtumist avaldasid nii USA kui ka Jaapan muret jeeni nõrkuse üle. Jeen on kahe aastaga kaotanud üle poole oma väärtusest dollari suhtes. See on aidanud tugevdada Jaapani eksporti ja suurendab taas riigi väliskaubanduse ülejääki, iseäranis kauplemisel Ühendriikidega.

USA rahandusminister Robert Rubin kutsus üles peatama dollari kursi tõus.

Saksa liidupanga president Hans Tietmeyer ütles, et dollari edasine kursitõus ei vasta majanduslikele alustele. «USA on väga huvitatud tugevast dollarist, kuid mitte tugevamast dollarist,» ütles ta.

Inglise Panga president Eddie George oli aga arvamusel, et valuutaturg on «üsna heas seisus» ning et ta ei näe vajadust turgu korrastada.

Põhiosas on dollari tugevnemine viimase kahe aasta jooksul olnud maailmamajanduse jaoks soodus. Hoides impordihinnad madalal, on ta aidanud tõkestada inflatsiooni USAs ajal, mil seal on tugev majanduskasv. Samas on Jaapani ja mandri-Euroopa nõrgemaid majandusi nende valuutade nõrkus tugevdanud, kuna see on soodustanud eksporti.

G7 tegi konkreetseid ettepanekuid, mida G7 liikmesriigid peaksid rakendama majanduskasvu hoogustamiseks. Märtsis intressimäärasid tõstnud USA peab hoidma inflatsioonil silma peal ning alandama eelarvedefitsiiti. Sama kehtib ka Suurbritannia kohta.

Mis puutub mandri-Euroopasse, siis seal on tähtsaim ülesanne vähendada tööpuudust. Jaapan peab aga kiirendama majanduskasvu eelkõige sisenõudlust ergutades ning vältima väliskaubanduse ülejäägi paisumist.

Turgude esialgne reaktsioon G7 avaldusele ei olnud kuigi julgustav. Eile kerkis Aasia turgudel dollari kurss viimase kolme aasta kõrgeima tasemeni Saksa marga suhtes ja tugevnes ka jeeni suhtes.

G7 riigid tervitasid Venemaa ja rahvusvahelise valuutafondi (IMF) vahel sõlmimisel olevat 1997. a majandusplaani, kuid ütlesid, et Vene majandus on jõudnud reformidega pöördepunkti ning tähtsaim riigi ees seisev ülesanne on hetkel maksukogumise tõhustamine. G7 kohtumisest osavõtjad kutsusid pärast kohtumist Venemaa esimese asepeaministri Anatoli T?ubaisiga Moskvat süvendama struktuurireformi, et parandada erainvesteeringute õhkkonda.

Anatoli T?ubais ütles, et G7 oli toetanud Moskva jõupingutusi saada G7, maailma kaubandusorganisatsiooni (WTO) ja kreeditorriikide Pariisi klubi liikmeks. Venemaa käsitab G7 ja WTO liikmeks saamist kompensatsioonina NATO Ida-Euroopasse laienemise eest. REUTER-AFP-BNS-ETA-ÄP

Hetkel kuum