28. aprill 1997 kell 22:00

Seakasvatajad tööstuste vastu

Lihaliidu väide, et toll nõrgestab nii lihatööstuste konkurentsi välisturul kui ka vähendab sealihatootmist Eestis, on emotsionaalne, leidsid seakasvatajad, kelle huve kaitseb ka tänane põllumajandusminister.

Et pall liiga kaua ühte väravasse ei jääks, soovisid seakasvatajad saada oma muredega taas avalikku orbiiti. Tollide poolt ja vastu argumendid ajasid tülli pühapäeva õhtul ETV otsesaates esinenud põllumajandusministri Andres Variku ja lihaliidu juhatuse aseesimehe Kalev Villemi.

Eesti suurte seafarmi juhtide rohkem kui aastase selgitustöö tulemusena on sealiha hind viimastel kuudel Eestis tublisti tõusnud. Kui võrrelda sealihahindu teiste lihasaaduste kokkuostuhindade muutumisega, siis näib, et seakasvatajate tubli kuluaaripoliitika on kandnud head vilja.

Kui veel aasta eest oli seakasvatajate kaebehääl tootmise ebarentaabluse osas õigustatud, siis praegu on sealiha suhteliselt kõrge hind tootjad kasumisse toonud.

Ometigi ei ole seakasvatajad rahul, vaid võitlevad edasi tururegulatsioonide ning tollide eest. Nende endi väitel ei rahulda neid olukord, kus mujal Euroopa riikides makstakse sealiha tootmisele peale ning seega elavad näiteks Soome põllumehed täna võrreldes Eesti kolleegidega üsna prisket elu.

Eesti seakasvatajate huvide eest seisev seakasvataja ja Eesti suuremaid seafarme liitva lihaühistu Viru juhatuse esimees Urmas Laht armastab korrutada, et Euroopa Liidu (EL) taktika on hävitada Eesti põllumajandus.

Tema sõnul maksab EL täna peale Soome seakasvatajale ning viimane saab oma liha Eesti lihatööstustele müüa alla toodangu omahinna.

Kuna EL on aga teatanud, et subsiidiume Soomes vähendatakse ning kaotatakse mõne aja pärast üldse, siis jõuab varsti kätte päev, kui Eesti lihatööstustel läheb põhjanaabrite nuumikuid kalliks varuda, möönab Laht.

Kui aga selleks ajaks on Eesti seakasvatus odava impordiga hävitatud, siis ei ole ka lihatöötlejal enam muud peale hakata, kui oma tehas kinni panna, on Urmas Lahe kindel.

Hetkel kuum