28. aprill 1997 kell 22:00

Valitsus loeb täna 1998. a eelarve projekti

Eesti järgmise aasta riigieelarve prognoositav maht on eelnõu kohaselt 13,73 mld krooni, mis tähendab tänavusega võrreldes ligi 10 protsendi suurust kasvu, ütles rahandusministeeriumi pressiesindaja.

Rahandusminister Mart Opmann on öelnud, et riik kavatseb saada suurimat tulu aktsiiside laekumuse kasvust, aktsiiside laekumus peaks tänavuse eelarvega võrreldes suurenema 14 protsenti ehk 2,66 miljardi kroonini.

Järgmise aasta riigieelarve prioriteediks on valitsuse põhimõttelise otsuse järgi regionaalpoliitika. Valitsus nimetas aprilli algul järgmise aasta eelarvet arutades ka eelistused ehk selle, millistele valdkondadele eraldatakse rohkem raha, kui kasvab riigieelarve maht tervikuna.

Kui riigieelarve maht kasvab tänavusega võrreldes 10,3%, siis rohkem kui kümme protsenti kasvavad sisekaitse, põllumajanduse, eurointegratsiooni ja hariduse jaoks eraldatavad summad.

Valitsus otsustas aprilli algul, et ei suurenda järgmisel aastal üldist maksukoormust.

Peaminister Mart Siimann ütles, et tuleva aasta eelarvet koostades lähtub valitsus vaid kütuseaktsiisi suurenemisest, mis on ELi astumisel paratamatu. Kütuseaktsiis peaks Siimanni teatel tõusma järk-järgult aastani 2002.

Valitsus arutas ka ettevõtluse tulumaksu vähendamist, kuid ministrid ei toetanud selle viimist 26 protsendilt 15 protsendile. Siimanni sõnul võib valitsus vabastada ettevõtted 25% ulatuses tulumaksust põhivahenditesse tehtud investeeringute arvelt.

Peaministri kinnitusel ei kavatse valitsus suurendada ka sotsiaalmaksu.

Valitsus pooldab põhimõtteliselt kaitsetollide kehtestamist imporditud põllutoodete suhtes, mis võib eelarve tulude poolt suurendada mõnekümne miljoni krooni võrra.

Peaminister kinnitas, et kindlasti ei kasva tuleval aastal riigivalitsemiskulud, kuid see tähendab säästlikku majandamist, mitte vajalike ametnike palga külmutamist.

Rahandusministeerium ja valitsuse pressibüroo teatasid, et tuleva aasta eelarveprognoosi ja tulude-kulude esialgset suhet ajakirjandusele ei avalikustata, viidates samalaadsele tavale Euroopa Liidu maades. BNS

Hetkel kuum