1. mai 1997 kell 22:00

Reisifirmad broneerivad üha enam lennukipileteid

1995. aastal broneerisid reisibürood Eestis valdavalt levinud lennukipiletite broneerimissüsteemi Amadeus kaudu 130 000 ning eelmisel aastal 184 000 segmenti. Amadeusi segment on näiteks ühe inimese lend Tallinnast Londonisse ilma vahemaandumiseta. Edasi-tagasilend annab juba kaks segmenti.

Samas on pidurdunud hotellibroneeringute kasv, kuna paljud hotellid nõuavad broneerimisel krediitkaardi garantiid või reisibüroode puhul rahvusvahelise lennundusassotsiatsiooni IATA büroo numbrit, rääkis ASi Amadeus Eesti tegevdirektor Leela Lepik.

Estraveli tegevdirektori Aivo Takise sõnul tellitakse hotelle vähe seetõttu, et eesti tarbija ei ole harjunud veel oma hotelli ette tellima, kuna kardetakse otsuse tegemist, tüssata saamist, vale valikut ja trahvisanktsioone.

Kui eelmisel aastal tehti Amadeusi kaudu 1367 hotellibroneeringut, siis eelmisel aastal oli see arv juba 2723. Selle aasta esimese kvartaliga tehti 845 hotellibroneeringut, neist 533 Estraveli poolt.

Eelmisel aastal oli hotellibroneeringute osas teisel kohal Hermann Reisid ning kolmans Wris. Maailmapraktika kohaselt broneeritakse kümne lennusegmendi kohta üks hotell ja kümne hotellibroneeringu kohta tuleb üks autobroneering.

Eestis kasutab Amadeusi broneerimissüsteemi 25 reisibürood. Kõige rohkem segmente on kogunud Estravel, kõige produktiivsem reisibüroo on Wris, kellel on Estravelist vähem terminaale.

Võrreldes üle-eelmise aastaga kahanes eelmisel aastal Wrisi osa ning kasvas Hermann Reiside osa. Müügimahu poolest reisibüroode hulgas teisel kohal oleva Baltic Toursi müüdud segmentide arv ei kajasta reaalset teenuste mahtu, kuna Amadeus Eesti statistikas ei kajastu Silja Line'i ja Viking Line'i piletite müük.

«Esimene mulje Eesti turust on kindlasti selline, et meie turismiturg on jaotatud, kuid numbrid näitavad, et ka väiksematel reisibüroodel on perspektiivi,» rääkis Lepik.

Reisibüroode hulgas on Amadeusil 99% suurune turuosa, 1% jaguneb broneerimissüsteemide Galileo ja Sabre vahel.

Aasta algul kasutati Amadeusi broneerimissüsteemi 117 riigis, 42 740 reisibüroos 118 990 terminaalis. Amadeusi süsteemi kaudu on võimalik teha broneeringuid 463 lennuliinile, 225 hotelliketile ning 38 000 hotellile.

Hetkel kuum