5. mai 1997 kell 22:00

Läti kindlustusselts müüs enamusaktsiad Leksile

Leks Kindlustuse juhatuse esimees Raul Kastan ütles, et Leks omandas 55 protsenti kindlustuspreemiate mahult neljanda Läti kindlustusseltsi Saules Laiks aktsiatest nimiväärtusega 6,3 miljonit krooni. Veerand Saules Laiksi aktsiatest kuulub Saulese pangale, mille üks osanikke on Tallinna Pank. Tallinna Pank on Leks Kindlustuse suuromanik.

Läti kindlustusselts kogus eelmisel aastal 39,1 miljoni krooni eest preemiaid ja talle kuulus 5,4 protsenti kohalikust kahjukindlustusturust, ütles Kastan. Leks Kindlustus kogus mullu 56,8 miljoni krooni eest preemiaid, mis moodustas 8,2 protsenti Eesti kahjukindlustusturust.

Kastan ütles, et välisturgudele pürgimine on kindlustusseltsile oluline eeskätt senisest soodsamate edasikindlustuslepingute saamiseks, mida võimaldab potentsiaalse klientuuri mitmekordne kasv.

Lätis tegutses aasta alguses 35 kindlustusseltsi, millest praegu on välisosalus kuues.

Leks Kindlustuse finantsdirektor Aarne Orav lausus, et Läti kindlustusturule minekuks on praegu kõige õigem aeg, kuna juunis rakendub seal kohustuslik liikluskindlustus. «Läti turg on samas seisus nagu Eesti turg 3,5--4 aastat tagasi, väheaktiivne, kuid valmis käivituma,» lisas Raul Kastan.

Kindlustusliikidest on Lätis esikohal sõidukite kaskokindlustus, millele järgneb veosekindlustus, kuna tegemist on transiitmaaga, ütles Aarne Orav. «Samal ajal saab Lätis müüa ka selliseid kindlustustooteid, mida Eestis ei tunta,» seletas ta. «Näiteks sealne seadusandlus lubab maksta töötajatele palka läbi elukindlustuse, sarnaselt Venemaaga.»

Raul Kastan sõnas, et Leks jälgib ka Leedus toimuvaid protsesse, kuid ei plaani veel sealsele kindlustusturule minna. «Leedus on turg mahajäänum kui Lätis,» väitis ta.

«Võimalik, et loome esmalt mõnes Leedu suuremas linnas oma filiaali, et protsesse jälgida,» ütles Kastan.

Hetkel kuum