5. mai 1997 kell 22:00

Liisinguturu ülikiire kasv jätkub

Liisinguühingute liidu andmetel oli liisingufirmade koondbilanss käesoleva aasta aprilliks 3,15 miljardit krooni ja liisinguportfelli kogumaht 2,24 miljardit krooni. Kapitalirent moodustas koondportfellist 67 protsenti ja kasutusrent 28 protsenti. Aastavahetusel olid need näitajad vastavalt 64 protsenti ja 34 protsenti.

Liisingufirmade seas ei toimunud aasta esimese kolme kuuga liisinguühingute liidu tegevdirektori Reet Hääle kinnitusel midagi üllatavat. «Mingi muutus võib tulla, kui Ühispanga ja Põhja-Eesti Panga ühinemise järel ühinevad ka Ühisliising ja Põhjaliising,» lisas ta. «Samas on võimalik mõlema liisingufirma edasikestmine, nagu juhtus Maapanga moodustamisel Pantlise ja Viru Varaga.»

Põhjaliisingu ASi tegevdirektori asetäitja Riivo Roos ütles, et ta ei oma Ühisliisingu ja Põhjaliisingu võimaliku ühendamise kohta mingit informatsiooni. «Esialgu lähtume sellest, et jääme omaette firmaks,» lausus ta. «Tulevik saab selgemaks, kui pankade ühendamine on lõpule viidud.»

Liisinguturu jätkuvat ülikiiret kasvu põhjendas Riivo Roos intressimäärade alanemisega. Samas nentis ta, et tihedale konkurentsile vaatamata ei saa intressid enam kaua väheneda.

«Eesti liisingufirmadel ei saa olla nii odavat raha, et ausa mängu juures pakkuda intressi oluliselt alla 12--13 protsendi,» väitis Roos. «Näiteks kui Hoiupanga Liising pakub Mercedeseid väga odava intressiga, siis on selle taga Saksa raha.»

Roosi sõnul peaks tulevikus jätkuma tendents, kus väiksemate firmade turuosa kasvab turuliidrite arvel. «Üksikisikutel ja väikefirmadel on mugavam ja operatiivsem ajada asju väiksemate liisingufirmadega,» väitis ta.

Hetkel kuum