8. mai 1997 kell 22:00

Clinton propageerib vabakaubandust

Mehhiko president Ernesto Zedillo ütles omalt poolt, et tänu vabakaubandusele impordib Mehhiko nüüd USAst rohkem kaupu kui Saksamaalt ja Suurbritanniast kokku. «Me peame vabakaubandust oma arengu parimaks mootoriks,» sõnas ta.

«Me peame kaasama rohkem riike oma koostöösse, et saavutada 1994. a Ameerika vabakaubanduspiirkonna tippkohtumisel seatud eesmärgid,» ütles Bill Clinton. NAFTA laienemist järgmisse riiki T?iilisse takistab praegu eelkõige USA kongressi vastuseis. Clinton kinnitas, et ta teeb jõupingutusi opositsiooni ümberveenmiseks.

Mehhiko valitsusest hoopis erinevalt suhtub NAFTAsse aga peamine opositsioonipartei, vasakpoolne demokraatliku revolutsiooni partei (PRD), kes soovitas Washingtonil revideerida oma majandusintegratsiooni Mehhikoga, kuna sellel olevat «kohutavad» tagajärjed mõlema riigi jaoks.

Vesteldes PRD liidritega, kaitses president Clinton NAFTAt, kuid oli sunnitud tunnistama, et mõlemal pool USA ja Mehhiko piiri kasvab kuristik rikaste ja vaeste vahel üha suuremaks.

Mehhikost saabus USA president Kesk-Ameerika rikkaimasse riiki Costa Ricasse, et kohtuda seal Guatemala, El Salvadori, Hondurase, Nicaragua, Costa Rica, Belize ja Dominikaani Vabariigi liidritega.

Kesk-Ameerika riigid, mis 1980. aastatel olid kistud kodusõtta, on asunud nüüd rahuliku arengu teele. Kuid neid 30 miljoni elanikuga väikeriike vaevavad sõdade laastavad tagajärjed ning nad vajavad suuri välisinvesteeringuid. Seepärast on nad huvitatud kaubandussuhete tihendamisest Washingtoniga, kellega neil on seni olnud halvad suhted.

«Meid ei rahulda olukord, kus maailm on jagatud kaubandusblokkideks, nagu Mercosur Lõuna-Ameerikas ja NAFTA Põhja-Ameerikas,» ütles Costa Rica välisministeeriumi esindaja Luis Guillermo Solis. REUTER-ÄP

Hetkel kuum