8. mai 1997 kell 22:00

Eesti Kindlustus tahab kindlustada riigi vara

«Olen kindel, et riik kannab õnnetustes aastas rohkem kahju, kui tema vara kindlustamine maksaks,» ütles Virkus, kelle juhitav kindlustusselts soovib riigile kuuluvat vara kindlustada.

Rahandusministeeriumi ametnike sõnul piirab riigivara kindlustamist praegu sellesisulise poliitilise otsuse puudumine. Seadustega on esialgu reguleeritud vaid riigile kuuluvate mootorsõidukite kindlustamine.

Riigil puudub praegu täielik ülevaade oma varast. Kui riigivararegister kunagi valmis saab, on ka riigivara kindlustamine tõenäoline, sõnas rahandusministeeriumi kantsler Agu Lellep.

«Riik peaks alustama oma vara kindlustamist sellistest sotsiaalobjektidest nagu koolid ja haiglad,» leidis Ivar Virkus.

Riik valmistab praegu ette riikliku fondi loomist, mis kataks õnnetuste, katastroofide ja ka näiteks pankrottide tekitatud kahju.

«See tundub olema riigi lastehaigus -- moodustada mitmesuguseid fonde, et keegi rikkaks ei saaks,» ütles Virkus. «Kolmekümne miljoni kroonine kindlustussumma on Eesti kindlustusturu mahu juures väike summa ja see kedagi rikkaks ei tee. Seda enam on igasugused riiklikud fondid täna suhteliselt halvasti hallatud, kuid ikkagi kiputakse millegipärast kõike fondidesse panema.»

«Riigi- ja munitsipaalvara on täna kehvemas seisus ja seega ka riskialtim,» väitis Virkus. «Kui kindlustusselts hakkab mingit vara kindlustama, siis ta kehtestab kindlad nõuded, mis sunniks ka riiki olemasoleva vara peale suuri kulutusi tegema.»

Hetkel kuum