11. mai 1997 kell 22:00

Dow Jonesi tööstuskeskmine lõi rekordi

Aktsiate hinnad Wall Streetil jätkasid möödunud nädalal kiiret tõusu, viies Dow Jonesi tööstuskeskmise pärast pikka langusperioodi uuele rekordtasemele. Tugev ostubuum tõstis Dow esmaspäeva õhtul esmakordselt ajaloos üle 7200 punkti taseme, 7214,49 punktile. Tugevaim aktsia oli Philip Morris, mille hind tõusis börsil järsult, kui turule jõudis uudis, et teine sigaretitootja RJR Nabisco on võitnud tema vastu algatatud kohtuprotsessi. Pärast teisipäevast rekordilist 7269,47 punkti taset hakkasid hinnad tugevalt langema. Mitu päeva kestnud kiire tõus vallandas ulatusliku kasumivõtmise. Neljapäeval/reedel pööras turg siiski uuesti ja Dow lõpetas nädala 7169,54 punktil (nädalaga +1,39%).

Nagu ikka, nii oli ka möödunud nädalal Euroopa börside suurimaks mõjutajaks just Wall Street. Ja nagu ookeani taga, asusid aktsiahinnad kiirelt tõusma ka Euroopa börsidel. Stockholmi börs tegi suurema tõusu esmaspäeval, olles mõjutatud Dow kiirest tõusust üle-eelmisel reedel. Nädala kolmel viimasel kauplemispäeval (neljapäeval oli börs pühade tõttu suletud) liikus turg palju rahulikumalt, kuid endiselt vääramatult tõusu suunas. Reedel lõpetas VA-indeks 2753,76 punktil. Tõusu toetas taas Rootsi turu üks liideraktsiatest Ericssoni aktsia, mille hind kerkis reedel 3 krooni, 265,5 kroonile. Koos investeerimissektori aktsiate 2,2protsendise tõusuga kaalusid nad üles ravimitootja Astra 4,5kroonise ja Volvo 6kroonise kukkumise.

Helsingi börsi üldindeks HEX tõusis möödunud teisipäeval uuele life-high tasemele -- 3041,92 punktile. Erinevalt Stockholmist, kus tõus kestis ühtlaselt kogu nädala, järgnes Helsingis uue rekordtaseme saavutamisele kasumivõtmine, mis tõi indeksi kolmapäeval 3000 punktile tagasi. Kui reedel pärast päevast pausi taas kauplemist alustati, valitses turul rahu. Maaklerite sõnul oli turg pehme, kuna paljud mängurid puudusid pärast neljapäevast ja enne laupäevast puhkepäeva. Ignoreerides nõrka dollarit, liikus Soome aktsiaturg põhiliselt Rauma ja metsatööstuse toel üles. HEX lõpetas reede õhtul 3006,65 punktil (nädalaga +1,15%). Järgmisel nädalal oodatakse turul metsatööstuse kvartalitulemuste avalikustamist.

Enne ülemöödunud pikka nädalavahetust valitsenud tugev tõusutrend sai möödunud nädala esmaspäeval ja teisipäeval korraliku jätku. RTS-indeks tõusis esmaspäeval 4,17% ja teisipäeval 1,33% ning fikseerus teisipäeva õhtul 339,04 punkti tasemel. Kohalikud maaklerid nägid hinnatõusu taga välisinvestorite elavat huvi Venemaa aktsiate vastu. Suurem huvi oli Irkutskenergo, UESi ja Surgutneftegazi aktsia vastu. Kõigil neljal kauplemispäeval oli käibelt enimkaubeldud UESi aktsia. Aktsia nädalakäive ulatus 42,5 mln dollarini, mis moodustab ca 29% kogu kauplemissüsteemi nädalakäibest. Neljapäeval/reedel turg rahunes ja liikus veidi allapoole. Diilerite arvates jätkub tõus pärast pikka pühadenädalavahetust, kuigi palju oleneb ka NYSEst.

Riia börsil valitses möödunud nädalal langev trend. Saule10 indeks langes nädalaga siiski vaid 2,78%, 147,23 punktile. Enamkaubeldavatest aktsiatest jäid nädalaga plusspoolele vaid Satburaadze (+0,75%), Daugavpilsi ketitehas (+2,08%), Kaija kalakombinaat (+2,22%) ja Rigas Yeast (+6,0%). Riia börsi nädalakäive oli ligikaudu 371 000 latti (8,78 mln kr), millest ligi neljandiku andsid tehingud Unibanka aktsiaga (käive 88 800 latti). Unibanka aktsia hind langes nädalaga 2,87% ja fikseerus reedel 3,39 lati tasemel. Möödunud nädala üks tõusjatest, Kaija kalakominaat teatas kolmapäeval, et ettevõtte esimese kvartali puhaskasum oli 80 000 latti (1,9 mln kr).

Ka Leedu rahvuslik väärtpaberibörs liikus kogu möödunud nädala languse suunas. Litin-A indeks langes nädalaga 4,04%, 2127,15 punktile. Enamkaubeldavate aktsiate hulgas oli siiski ka parasjagu tõusjaid. Suurima tõusu tegi külmkapitootja Snaige aktsia, +6,95%, 10 kroonile. Snaige aktsia järsu tõusu põhjustas kuulujutt, mille kohaselt üks suurem välismaine investor ostis osa ettevõtte aktsiatest. Turul levisid kuuldused, et see suur välismaine investor oli Hansapank. Maaklerid ei olnud selles siiski päris kindlad, sest Suprema, kelle teenuseid Hansapank Leedus kasutab, teatas, et nende vahendusel tehing ei toimunud. BNSi andmetel oli siiski tegemist Hansapangaga, kes maksis 5% Snaige aktsiate eest 756 000 litti.

Hetkel kuum