12. mai 1997 kell 22:00

Kasumid ei tekitanud turul oodatud elevust

Eelmine, käesoleva aasta 19. nädal kujunes Eesti väärtpaberiturul oodatust veidi erinevaks. Nädala märksõnaks oli vaieldamatult aprillikuu majandustulemused, mille mõjul prognoositi turgu tõusulainele kerkivat.

Tegelikkuses oli ootuspärane vaid esmaspäevane päev, mil ÄP üldindeks tegi täiesti korraliku 1,53protsendise päevatõusu. Siiski ei saanud esmaspäeval rääkida turul valitsevast tõusumeeleolust, sest tegelikkuses oli indeksi tõusu taga suuresti vaid Ühispanga aktsia 10,34protsendiline hinnahüpe. Järgmisel kolmel päeval näitaski indeks selget langustendentsi ja kukkus neljapäeva õhtuks 788,38 punktile ehk ligi 4% esmaspäeva õhtuga võrreldes. Sel hinnatasemel tekkis siiski arvestatav müügihuvi ja langus börsil pidurdus. Reede õhtul lõpetas ÄP üldindeks 793,80 punktil (nädalaga -1,86%).

Esimesena teatas börsiettevõtetest oma aprillikasumi EVEA pank. Panga kasum oli 1,3 mln kr ja jäi prognooside tasemele. Aktsia hind mingeid suuri liikumisi ei teinud, kõikudes endiselt 14-15 kroonil. Reede õhtul sulgus EVEA panga aktsia 15,5 kroonil, näidates nädalaga 1,59% langust.

Järgmistel päevadel hakkasid tulema ka teiste pankade tulemused. Maakleritelt said need üksmeelse positiivse hinnangu, kuid investorid ei pannud seda nagu tähelegi ning jätkus hoopis hindade langus. Tagantjärele olukorda analüüsides võib öelda, et kasumid jäid enamvähem turu ootuste tasemele ning mingit äkilist reaktsiooni ei tekitanud. Kui investorid nüüd nägid, et kiiret tõusu ei järgnenud, otsustas üks osa neist oma aktsiad müüa. Kuna aga ostupool oli turul väga nõrk, hakkasid hinnad langema. Langus tekitas aga müüjaid juurde. Alahinnata ei maksa ka naaberriikide taas atraktiivsemaks muutunud turgude mõju.

Nädalaga jäi arvestatavasse plussi vaid Ühispanga aktsia (+3,94%), lõpetades reede õhtul 52,75 kroonil. Mõju avaldas kindlasti veidi selgust saanud VEB fondi külmunud raha saatus. Erinevate hinnangute kohaselt pole neid siiski võimalik Ühispangaga siduda. Panga aprilli puhaskasum oli 15,7 mln krooni.

Enimkaubeldud väärtpaber, seda nii käibelt kui tehingute arvult, oli börsil taas Hansapanga aktsia. Registreeritud 434 tehingus tõusis Hansapanga aktsia nädalakäive 86,19 mln kroonile. Teisipäeva hommikul avaldatud aprillikuu puhaskasum oli 26,1 mln kr. Aktsia hind langes nädalaga 2,83%, 133 kroonile reede õhtul. Nädala keskel langes hind fondiemissiooni järgse perioodi madalaima, 127,25 kroonile. Vahetult pärast fondiemissiooni oli aktsia mäletatavasti veidi alla 150 kr tasemel.

Teistegi pankade kasumid olid ootuspäraselt head: Hoiupangal 17,8 mln kr, Forekspangal 8,6 mln kr ja Tallinna Pangal 5,16 mln kr. See lubab üsna suure tõenäosusega loota, et suvel, pärast poolaasta tulemuste selgumist, vaatavad pangad oma kasumiprognoosid üle. See omakorda lubab panna juba uksele koputavale suvele seekord ehk veidi rohkem lootusi, kui eelmise suve põhjal võiks oodata.

Sama (kasumiprognooside ümbervaatamist) võib oodata ka osa vabaturu ettevõtete puhul. Näiteks teatas Norma, et ettevõtte aprilli puhaskasum oli 9,6 mln kr ja aasta esimese nelja kuu kasum 34,1 mln kr ehk ligi 57% aasta alguses prognoositud 60 mln kroonisest aastakasumist.

Hetkel kuum