12. mai 1997 kell 22:00

Soome kapitaliga firmadel läheb hästi

Soome kapitaliga teenindusfirmadel läheb Eestis hästi -- nad maksavad töötajatele keskmisest kõrgemat palka ja saavad seetõttu endale ka noore ning koolitatud tööjõu, kinnitavad firmajuhid.

Soome teenindusettevõtteist tuntuima, Stockmann ASi läbimüük peaks tänavu suurenema 800 miljoni Eesti kroonini, ütles Stockmann ASi direktor Juha Oksanen. Stockmanni gruppi kuuluvad peale Tallinna kesklinnas asuva kaubamaja ka Seppälä ja Hobby Hall.

Stockmannil on Tallinnas umbes 300 töötajat, kelle palk on 3500--5000 krooni kuus, ütles Oksanen. Stockmannis töötav müüja peab oskama peale eesti keele ka vene, soome ja inglise keelt ning olema loomu poolest paindlik ja sõbralik, ütles ta.

Oksaneni hinnangul on Stockmanni tüüpiline klient 40aastane pereema, kelle perekonna sissetulek on 7500-10 000 krooni kuus. Vene keelt kõnelevate klientide osa ostjaskonnas on 15% ning iga kümnes ostja on soomlane.

Stockmanni töötajate palka tõstetakse kaks korda aastas: aasta alguses ja juulis. Palgad määratakse üldise palgataseme ja kaubamaja edukuse alusel.

Tallinna kesklinnas asuvas Sokose kaupluses töötab 60 inimest keskmise vanusega 33 aastat. Müüjate põhiharidus on eri tasemega, on koduperenaisi ja diplomeeritud insenere. Sokos annab oma töötajatele ise koolituse.

Sokose müüjate põhipalk on 4000 krooni, millele lisanduvad ületunnitöötasud ja müügipreemiad.

Soome ametiühingud on imestunud, et Eesti töötajad ei ole huvitatud kollektiivlepingutest. Sokose ainus soomlasest töötaja, tegevdirektor Sari Sopanen ütles, et suhtub kollektiivlepingusse negatiivselt. STT--BNS

Hetkel kuum