18. mai 1997 kell 22:00

Kohvi kõrge hind teeb tootjad murelikuks

Nüüd, kus mitmed USA ja Euroopa röstijad on maailmaturul valitsevate kõrgete hindade survel asunud tõstma ka kohvi jaemüügi hinda, on maailma kohvitootvate riikide assotsiatsiooni (ACPC) liikmed avaldanud muret, et tarbijad hakkavad kohvi asemel jooma rohkem teed ning karastusjooke.

Kohvi hinna praegune katkematu tõus on pikim viimase kahe kümnendi jooksul. Mitmed tegurid, sealhulgas USA ja Euroopa töötlejate väikesed laovarud, Kolumbia prognoositust väiksem kohvisaak ning kartused täiendavatest külmakahjustustest Brasiilias, on ajendanud spekulante olemasolevaid kohvivarusid kokku ostma.

Läinud nädalal tõusis New Yorgi börsil araabika kohvi mailepingute hind 2,79 dollarini naelast, mis on kõrgeim hind alates 1997. aasta juunist. Juulilepingute hind kerkis 14,6 sendi võrra 2,55 dollarini naelast. Nädala lõpul langes hind mõnevõrra kasumivõtmise tulemusel.

ACPC arvele langeb 76 protsenti maailma kohvitoodangust ning täna Londonis algaval kohtumisel on kavas üle vaadata assotsiatsiooni 1996.--97. aasta (juuli--juuni) ekspordiprogramm.

Praegu kehtivate reeglite kohaselt on kohvi eksport 1997. a esimesel poolel piiratud 25,5 miljonile kotile (üks kott 60 kg). Märtsis peetud kõnelustel loobuti aga kavatsusest kohvi eksporti veel 500 000 koti võrra piirata, kuna pakkumine oli turul järsult langenud. Nüüd kõneleb osa kohvimaid sellest, et kvootide määramine mõneks ajaks katkestada.

Hinna kunstlikku ülalhoidmist ei poolda muu hulgas Kolumbia kohviföderatsiooni president Jorge Cardenas, kelle seisukohta jagab ka mitu Kesk-Ameerika kohvitootjat, nagu Costa Rica, Honduras, Venezuela ja El Salvador. Brasiilia on oma seisukoha lubanud teatada Londoni kohtumisel, kuid tõenäoliselt toetab Brasiilia senise poliitika jätkamist.

Ka Indoneesia ja Elevandiluu ranniku tootjad on valmis kohvipiirangutest loobuma, mööndes olukorra muutust kohviturul.

Reedel jõudis kohvi hinna tõus viimasena ka Prantsuse ja Briti tarbijateni. Douwe Egberts France teatas, et tänavuaastane araabika kohvi jaehinna tõus ulatub praegu 45 protsendini.

Samas on avaldatud kahtlust, kas futuuride hinnad väljendavad tegelikku nõudluse ja pakkumise vahekorda. «Kohvipuuduse hirmu ei ole. Oleme lihtsalt spekulatiivsete mängude pantvangid,» ütles Jean-Jacques Dothee firmast French Cafes Excella SA. Samuti hoiatas Dothee, et kõrged hinnad võivad eelkõige noored tarbijad kohvijoomisest võõrutada.

Kui Prantsuse röstijad 1994.--95. aastal kohvi jaehinda tõstsid, langes tarbimine seitse protsenti. Kolm protsenti tarbijatest võideti tagasi, kui hinnad 1996. aastal taas alanesid. REUTER-ÄP

Hetkel kuum