• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Euroopa piimandus vajab reformi

  Probleeme on kavas arutada 25.--27. mail Hollandis Middelburgis, Euroopa põllumajandusministrite mitteametlikul kohtumisel.
  Kriitikute väitel on süsteem ammu hapuks läinud, andes Euroopa komisjonile kontrolli pakkumise ning sellega ka hinnapoliitika üle, mis sageli soosib pigem ELi jõulist farmerite lobby kui tavatarbija huve.
  Kehtiva süsteemi järgi eraldatakse igale riigile tootmiskvoot ning Euroopa komisjonil on õigus trahvida neid riike, kes kvoodist kinni ei pea. Praeguse kvoodisüsteemi kehtivusaeg lõpeb aastal 2000.
  Hollandi aasta tootmiskvoot on näiteks 11 miljardit liitrit piima, millest 25 protsenti tarbitakse kohapeal, 25 protsenti eksporditakse maailmaturule ning 50 protsenti teistesse Euroopa Liidu riikidesse. Piimatööstuse hinnangul on see süsteem seni hästi toiminud.
  Mõned riigid seevastu pole oma osaga rahul ning on pidanud maksma ületoodangu eest trahve. Aasta alguses külmutas Euroopa komisjon 240 miljoni ECU (276,4 miljonit dollarit) ulatuses põllumajanduse abiraha väljamaksmise Itaaliale, Kreekale ja Hispaaniale, kuna viimased ei ole ära maksnud trahvi tootmiskvootide ületamise eest 1995.--96. aastal.
  Itaalia talunikud blokeerisid riigi teed ja lennuväljad protesteerimaks ELi trahvide vastu, mis sundis riigi valitsust vastu võtma erakorralise abipaketi sektori toetamiseks. Samuti palus Itaalia oma kvoodi suurendamist, kuna «riik ei tooda piisavalt piima kodumaise nõudluse rahuldamiseks».
  Algselt keskendus süsteemi reformimise debatt kahekäigulise süsteemi loomisele, mida osa ELi riike seni pooldab. See koosneb riiklikust A-kvoodist, mille puhul on ette nähtud kõik subsiidiumid, ning B-kvoodist maailmaturu subsideerimata ekspordile.
  Nimetatud plaani toetus on aga kahanemas, kuna see ei vasta mõnede väidete kohaselt WTO reeglitele ning seda on raske kehtestada tootmisharus, mis 15 liikmesriigis on niivõrd erinevalt korraldatud.
  Britid, kellest saavad 1998. a pärasti Luksemburgi ELi eesistujad, pooldavad enam turule orienteeritud lähenemist, mis näeb ette riiklike kvootide kaotamise.
  Hollandlastel tuleb nende seisukohtade vahel laveerides lahendust otsida, milleks võib olla näiteks kvoodi-hinna süsteem, kus tootmispiirangud säilivad, kuid hindu alandatakse. REUTER.ÄP
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Tõnu Mertsina: kõrge hinnatase jääb püsima ja vähendab ostujõudu
Viimase kahe aastaga on Eesti majandus saanud ja veel saamas löögi mitmelt majandusšokilt, mis on halvendanud majanduskasvu väljavaadet, kirjutab Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Viimase kahe aastaga on Eesti majandus saanud ja veel saamas löögi mitmelt majandusšokilt, mis on halvendanud majanduskasvu väljavaadet, kirjutab Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Strateegid: aktsiate langus ei lõppe enne Föderaalreservi sekkumist
USA aktsiaturgude langus kestab seni, kuni Föderaalreserv oma rahapoliitikas uuesti kannapöörde teeb, ütlesid Goldman Sachsi ja Bank of America strateegid, vahendab Bloomberg.
USA aktsiaturgude langus kestab seni, kuni Föderaalreserv oma rahapoliitikas uuesti kannapöörde teeb, ütlesid Goldman Sachsi ja Bank of America strateegid, vahendab Bloomberg.
Pea püsti, see on normaalne kriisiaeg
Kobarkriiside raskuse all optimismi säilitamine on võimalik ja annab tugeva efekti, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Kobarkriiside raskuse all optimismi säilitamine on võimalik ja annab tugeva efekti, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Raadiohommikus: taristuehitusest investeerimise ja restoraniärini
Äripäeva raadio kolmapäevases hommikuprogrammis annavad tooni kinnisvara, julgeoleku, investeerimise, restoraniäri ja ehitusega seotud teemad.
Äripäeva raadio kolmapäevases hommikuprogrammis annavad tooni kinnisvara, julgeoleku, investeerimise, restoraniäri ja ehitusega seotud teemad.
Kohvimasina arve kooskõlastanud asekantsler sai aparaadist teada lehte lugedes
"Ma olen sellest kohvimasina soetamisest ainult lehest lugenud, töö juures ma seda ei teanud," lausub endine asekantsler Indrek Reimand kurikuulsa kohvimasina ostu kohta. Ometi näitab prokurör tunnistajale tõendit, mille alusel kooskõlastas arve just tema. Reimand kinnitas aga ka veelgi kurikuulsama USA reisi kulud.
"Ma olen sellest kohvimasina soetamisest ainult lehest lugenud, töö juures ma seda ei teanud," lausub endine asekantsler Indrek Reimand kurikuulsa kohvimasina ostu kohta. Ometi näitab prokurör tunnistajale tõendit, mille alusel kooskõlastas arve just tema. Reimand kinnitas aga ka veelgi kurikuulsama USA reisi kulud.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.