• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Äriregistrisse kandmise ajapikendus riigikogus arutada

  Daimar Liiv kinnitas, et eelnõu järgi pikeneb ettevõtte ümberregistreerimise avalduse esitamise tähtaeg 1. septembrini 1997. Kehtiva äriseadustiku järgi peavad ettevõtjad ümberregistreerimise avalduse esitama juba juunis, et äriregister jõuaks selle 60 päeva jooksul läbi vaadata ja vajaduse korral parandada.
  Aprillis esitas riigikogu liige Olev Raju seaduse eelnõu, mis pikendas äriregistris kandeavalduse läbivaatamist 1. märtsini 1998 ja avalduse esitamist 1. septembrini 1997.
  Olev Raju sõnul vajavad äriseadustikus täiendamist tõsisemad asjad kui kandeavalduse esitamise ja läbivaatamise tähtaeg.
  «Tuleb täpselt seadustada, kuidas likvideerida ettevõtteid, kes õigeks ajaks ümberregistreerimise avaldusi ei esita,» sõnas Liiv. See on tema sõnul vajalik selleks, et vältida olukordi, kus firmadele jäetakse võlad peale ja üritatakse väita, et firma on müüdud. Keegi ei tea, kes on uued aktsionärid või juhatuse liikmed. «Tuleb selgelt sõnastada, et juhatuse liikmeks peetakse neid, kes on ettevõtteregistris kirjas ja kui pole avaldust esitatud muudatuste kohta, siis vastutavad nemad,» lausus Liiv.
  Äriregister jääb jänni avalduste läbivaatamisega nii ehk naa, tõdes Liiv. «Minu arvates võiks minna sinna ja küsida, miks nad toksivad näiteks ettevõtete bilansse ega vaata õige tempoga avaldusi läbi,» lausus Liiv. «Minu arvates on seal tegu korraldamatusega.»
  Ta möönis, et avalduste läbivaatamise tähtaega tuleb pikendada, sest enne järgmise aasta kevadet ei jõua äriregister firmade ümberregistreerimise suure lainega ühele poolele.
  Seletuskirjas kommertspandiga seotud seaduseparanduste juurde on märgitud, et eesmärk on lahendada ettevõtjasõbralikult seaduste rakendamisel tekkinud vaidlused.
  Seaduse § 1 ja § 5 lahendavad äriregistri kande muutmisest tuleneva kommertspandiregistri kande muutmise. Äriregistri pidaja teeb vajaliku muudatuse ka kommertspandi registris ja selle eest ei võeta täiendavat riigilõivu.
  Seaduse § 2 selgitab praktikas tekkinud vaidluse, kas enne kommertspandi seaduse jõustumist sõlmitud ja ettevõtteregistrisse kantud kommertspandilepingud tuleb notariaalselt tõestada või mitte. Kuna enne kommertspandiseaduse jõustumist kehtinud seadused ei esitanud kommertspandilepingu notariaalse tõestamise nõuet, siis need lepingud kehtivad ilma notariaalse tõestuseta.
  Seadus täpsustab ka riigilõivu tasumisega seotud küsimusi.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Ettevaatust keskmise palgaga, see on fatamorgaana
Rääkides keskmisest palgast, oleme kohati sattunud kujutluste küüsi, mida tekitab sektorite enneolematu ebavõrdsus, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Rääkides keskmisest palgast, oleme kohati sattunud kujutluste küüsi, mida tekitab sektorite enneolematu ebavõrdsus, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Hiina telefonitootja avab elektriautode tehase
Hiina nutitelefonide valmistaja Xiaomi ehitab riigi pealinna Pekingisse tehase, kus saab aastas toota 300 000 elektriautot, vahendab Reuters.
Hiina nutitelefonide valmistaja Xiaomi ehitab riigi pealinna Pekingisse tehase, kus saab aastas toota 300 000 elektriautot, vahendab Reuters.
USA kaubanduspüha tabas ootamatu pööre
Ameerika Ühendriikide ostlejad kulutasid tänavu musta reede ajal e-poodides vähem kui mullu, vahendab Reuters.
Ameerika Ühendriikide ostlejad kulutasid tänavu musta reede ajal e-poodides vähem kui mullu, vahendab Reuters.
Uus Saksa valgusfoori võimuliit rajatakse vastuolulistele plaanidele
Pärast kaks kuud kestnud koalitsioonikõnelusi Saksa sotsiaaldemokraatide, roheliste ja liberaalsete vabade demokraatide vahel tuli Angela Merkelilt võimu üle võttev poliitiline liit välja esialgse leppega, mille elluviimine saab analüütikute hinnangul olema keeruline.
Pärast kaks kuud kestnud koalitsioonikõnelusi Saksa sotsiaaldemokraatide, roheliste ja liberaalsete vabade demokraatide vahel tuli Angela Merkelilt võimu üle võttev poliitiline liit välja esialgse leppega, mille elluviimine saab analüütikute hinnangul olema keeruline.