27. mai 1997 kell 22:00

Pangad lähevad üle Cirruse maksekaartidele

Forekspanga maksekaartide osakonna juhataja Andres Oversti sõnul saab Cirruse kaarti kasutada ligi 50 riigis, ent see kaart ei tööta näiteks Soomes. Oversti sõnul maksab pank kaardi andmesüsteemi litsentsitasu ja tasub kaardi trükkimise eest. Forekspanga klient maksab tema sõnul siis, kui võtab välismaal raha sularahaautomaadist välja. Kaupade ostmisel maksab komisjonitasu kauplus.

Hansapanga pangakaartide grupi direktor Tarmo Uba ütles, et Hansapanga praegused kollase roosiga maksekaardid vahetatakse rahvusvaheliste Cirrus-kaartide vastu alates juulist. Cirrus-kaartide hooldustasu peaks jääma samaks. Ostude eest maksmisel katab kulud pood, sularaha väljavõtmisel tuleb panga kliendil tasuda 2,5 protsenti komisjonitasu pluss 30 krooni, ütles Uba. Tema sõnul pole täpsed kaardi kasutamise tingimused ja teenuste hinnad veel kindlaks määratud.

Hoiupanga maksekaartide spetsialist Merike Mäekuusk ütles, et Cirruse maksekaarte testitakse suvel kahe kuu jooksul ja pikkamööda kujuneb see Hoiupanga kaartide puhul standardiks. Cirruse logoga varustatakse noortekaardid ja hoiukaardid ning neil kaartidel on paari krooni võrra suurem igakuine hooldustasu. Panga klientidel on võimalik kasutada edasi olemasolevaid Hoiupanga pangakaarte, ütles Mäekuusk.

Tallinna Panga jaepanganduse direktor Raul Parusk ütles, et Cirruse kaardist kujuneb Tallinna Panga maksekaart, mida saab paari kuu pärast kasutada vaid Eestis. Ta ei osanud öelda, millal saab Tallinna Panga Cirrus- kaarti välismaal kasutada.

Ühispank kasutab Visa maksekaarte. Panga kaardiosakonna spetsialisti Piret Pankini sõnul on tekkinud probleeme Visa Electroni ja Vupi kaartide kasutamisel maksekaardina, ent Visa Classicu ja Visa Goldiga maksmisel ei tohiks raskusi tekkida. Visa Classicu kaarte plaanivad suvel väljastama hakata ka teised suuremad Eesti pangad.

Cirrus/Maestro on deebetkaart, mis tähendab, et ta ei paku kasutajatele maksmisel krediiti ja raha läheb maha otse kaardiomaniku pangakontolts. Maestro on maailma esimene deebetkaardi projekt, mille asutasid 1991. aastal USA MasterCard ja Europay International. Alates 1992. aastast saab Maestro maksesüsteemi kasutada kogu USA territooriumil.

Hetkel kuum