• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Käibemaksu arvepidamisest

  Rahandusminister kehtestas 21. aprilli 1997. a määrusega nr 29 käibemaksuseaduse (KMS) § 25 lg 2 alusel registreeritud maksukohustuslase igapäevase ja igakuise arvepidamise korra. See jõustus 16. mail.
  Uue korra kohaselt peab maksukohustuslane kajastama käibemaksu arvestuses eraldi iga tehingu ja tegema seda vastavalt KMS § 15 sätestatud käibe toimumise ajale, kajastades eraldi:
  - 18% määraga maksustatava käibe;
  - ekspordikäibe;
  - muu 0% määraga maksustatava käibe;
  - maksuvaba käibe;
  - kaupade ja teenuste soetamisel tasumisele kuuluva käibemaksu, mis arvestatakse antud perioodil maksustatavalt käibelt arvestatud käibemaksust maha;
  - tolliametile makstud käibemaksu ja ehitise soetusmaksumusse arvatavate kaupade ja teenuste soetamisel makstud käibemaksu.
  Viimaseid võib kajastada eraldi. Need võib kanda kohe muust kaupade ja teenuste soetamisel tasumisele kuuluvast käibemaksust eraldi arvestusandmikesse -- (ala)kontodele, kui selliste tehingute hulk on kuu jooksul piisavalt suur. Need võib eraldada ka hiljem eraldi andmikku (käsitsi) «välja noppides»;
  - otseselt maksustatava ja ka otseselt maksuvaba käibe tarbeks kaupade ja teenuste soetamisel makstava käibemaksu, kui kasutatakse otsearvestuse ja proportsionaalse mahaarvamise segameetodit.
  Iga kanne peab sisaldama vähemalt kauba või teenuse väärtust ja viiteid arvele ning kaubadeklaratsioonile (loomulikult, kui need on olemas). Viidete sisu pole reglementeeritud. Viited on soovitav koostada selliselt, et arvestuse tegijal oleks neist ka kasu, näiteks vajadusel kasvõi viidatud algdokumendi leidmisel.
  Korras ettenähtu on soovitav realiseerida senise raamatupidamise koosseisus. Pole kehtestatud, et iga loetletud, eraldi kajastamisele kuuluv maksuarvestuse element peab olema vormistatud ühe tervikliku andmikuna. Seetõttu oleks mõttekas fikseerida raamatupidamise sise-eeskirjas, kuidas määruses nõutud maksuelemente kajastada. Näiteks milliste kontode kreeditkäibest moodustab 18% määraga maksustatav käive (ainult need kontod, millele on kirjendatud vastava käibe summad). Proportsiooni kasutaja peab nüüd vormistama õiendi, mis kajastaks, kuidas on saadud arvepidamise kokkuvõtete summad, mis on kantud käibedeklaratsiooni.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Egle Heinsar: edukas Eesti algab vaesteta ühiskonnast – 220 eurot kuus kõige haavatavamatele
Tõeliselt edukas riik saame olla alles siis, kui meil pole vaeseid. Kui me ei jõua teha tervet kodanikupalka, tehkem sellest veerandki – kõige haavatavamale ühiskonnakihile, kirjutab sotsiaaldemokraat Egle Heinsar arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Tõeliselt edukas riik saame olla alles siis, kui meil pole vaeseid. Kui me ei jõua teha tervet kodanikupalka, tehkem sellest veerandki – kõige haavatavamale ühiskonnakihile, kirjutab sotsiaaldemokraat Egle Heinsar arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Sendipidude nõutuim artist Rahakratt hullutab masse
Eesti üks armastatumaid rahablogijaid Rahakratt avaldas nipid, kuidas palka juurde norida, pangaonudelt laenuintressi alla tingida ja rotina vetsu minnes sealt miljonärina väljuda.
Eesti üks armastatumaid rahablogijaid Rahakratt avaldas nipid, kuidas palka juurde norida, pangaonudelt laenuintressi alla tingida ja rotina vetsu minnes sealt miljonärina väljuda.
USA sätib plaani, et takistada Venemaa sissetungi Ukrainasse
Ameerika Ühendriikide president Joe Biden valmistab ette samme, et Vladimir Putini juhitaval Venemaal oleks raske hõivata Ukraina, vahendab Reuters.
Ameerika Ühendriikide president Joe Biden valmistab ette samme, et Vladimir Putini juhitaval Venemaal oleks raske hõivata Ukraina, vahendab Reuters.
Riik võtab pahatahtlikud pankrotipõhjustajad pihtide vahele
Alates uuest aastast luuakse Konkurentsiameti juurde maksejõuetusteenistus, mille eesmärk on uurida seadusvastaselt tekitatud maksejõuetuse põhjuseid, suurendada võlausaldajatele tehtavate väljamaksete määra ja tagada seeläbi ausam ärikeskkond.
Alates uuest aastast luuakse Konkurentsiameti juurde maksejõuetusteenistus, mille eesmärk on uurida seadusvastaselt tekitatud maksejõuetuse põhjuseid, suurendada võlausaldajatele tehtavate väljamaksete määra ja tagada seeläbi ausam ärikeskkond.