8. juuni 1997 kell 22:00

Tarbijahinnaindeks kaks protsenti suurem

Statistikaameti hinnastatistika teenistuse juhataja Eveli ?okmani sõnul tingis tarbijahinnaindeksi suure kasvu elektri, gaasi ja telefoniteenuste hinna tõus. Võrreldes aprilliga kallinesid toidukaubad Eestis 0,9%, tööstuskaubad 0,3 ja kaubad kokku 0,7 protsenti. Eluasemekulud suurenesid 4,3 ning transport ja side 2,4 protsenti. Teenuste hind tõusis 3,5%. Kaheprotsendiline tarbijahinnaindeksi kasv on viimaste kuude suurim.

Võrreldes eelmise aasta maiga on enim suurenenud kulutused vaba aja veetmisele, teenustele ja transpordile ning sidele, 15--22 protsenti. Tarbekaupade ja teenuste hinnad kasvasid samal ajavahemikul 10,8 protsenti. Administratiivselt reguleeritavate kaupade ja teenuste hinnad on kasvanud aasta jooksul 14,7%, vabalt kujunevad hinnad 8,5 protsenti.

Hoiupanga Investeeringute ASi projektijuhi Ago Lauri sõnul on raske prognoosida tarbijahinnaindeksi tõusu edaspidi. «Aasta tarbijahinnaindeksi kasv sõltub suuresti sellest, kui suure võimu saavad maamehed parlamendis,» väitis ta. «Kui oleks nende teha, kisuks indeksi kasv kusagile 15 protsendi kanti, praegusel kombel jätkates jääb indeks aasta lõpuks ehk alla kümne,» sõnas ta.

Aprillis kasvas tarbijahinnaindeks Eestis 1,9% ja märtsis 0,8%.

Hetkel kuum