9. juuni 1997 kell 22:00

Eesti Telekomi aktsiad müüakse välisbörsil

Raivo Vare sõnul soovib riik jätta endale kontrollpaki Eesti Telefonis ja Eesti Mobiiltelefonis, kuna need on strateegilised ettevõtted. Piiparside, telefonikataloogide kirjastamine jmt on Vare sõnul kaasnevad teenused ja osalus neis müüakse sel aastal. Eesti Telefon ja Eesti Mobiiltelefon erastatakse tuleval aastal osaliselt, kui riik müüb kolmandiku nende põhiomanikust, Eesti Telekomist, lisas ta.

Riigile kuuluv Telekom omab osalust ASides Eesti Telefon, Eesti Mobiiltelefon, Eesti Kaugotsing, Telemedia Eesti ja Esdata. Eesti Telefonil on omakorda osalus ASides Estpak Data ja Teabeliin.

Teede- ja sideministeeriumi asekantsler Tõnu Naestema ütluse kohaselt on Telekomi erastamise vastu läänes väga suurt huvi ilmutatud. Pidevalt küsitakse meilt andmeid ettevõtte haldusalasse kuuluvate firmade kohta, sest telekommunikatsioon on maailmas väga atraktiivne, rääkis ta.

Suurimat huvi pakuvad välisinvestoritele Eesti Telefon ja Eesti Mobiiltelefon, kus Eesti riik omab 51 protsenti, ülejäänu jaguneb võrdselt riiklike Rootsi Telia ja Soome Telekomi vahel.

Lepingu kohaselt on Eesti Telekomi osaluse eelisostuõigus teistel aktsionäridel, seda hinnaga, mis kujuneb avatud enampakkumisel.

Rootsi Telia president Lars Berg kinnitas mullu oktoobris, et Telia on huvitatud Eesti Telekomi erastamisel osalemisest, kuid lõplik seisukoht sõltub erastamise tingimustest.

Telias Balti äride eest vastutav Mart Nurk avaldas imestust, et Teliat pole Telekomi erastamiskavast informeeritud. Kaks kuud tagasi lubas Raivo Vare aga erastamiskava konkreetselt tutvustada, lisas ta.

Eesti Telekomi peadirektor Toomas Sõmera ja Raivo Vare kohtusid möödunud reedel ja eile pidanuks Vare erastamiskava allkirjastama. Naestema ütlusel soovis Vare teha kavas mõningaid muudatusi.

Naestema sõnul ei sisalda erastamiskava sidefirmades riigi osaluse müümise meetodeid, järjekorda ega tähtaegu, sest need kinnitab valitsus. Koostööd erastamisagentuuriga me ei välista, pealegi kuulub minister Vare agentuuri nõukokku, lisas Naestema.

Balti riikide suurima eratelekommunikatsioonifirma ASi Levicom juhatuse esimees Tõnis Palts lausus, et kuigi Levicomil oleks huvi omada osalust mõnes Eesti Telekomi ettevõttes, ei tohiks riik lasta Levicomi aktsionäriks. Infrastruktuur peab jääma eri kätesse, põhjendas Palts.

Hetkel kuum