12. juuni 1997 kell 22:00

Jeen pea seitsme kuu kõrgeim

Dollari kurss jeeni suhtes on viimaste päevade jooksul olnud väga ebastabiilne. Eile hüppas dollar Aasia turgudel pärast Jaapani rahandusministeeriumi rahvusvaheliste finantside büroo peadirektori Eisuke Sakakibara väidet, et Jaapan tegutseb otsustavalt valuutakursside ülemääraste liikumiste vastu, 115,80 jeenini (päev varem oli kurss 110,62). Samas leevendas ta kartusi Jaapani ülemäärase kaubandusülejäägi suhtes, sest tugevnev jeen alandab Jaapani kaupade konkurentsivõimet ning peaks teoreetiliselt vähendama ka kaubandusülejääki. Riigiametnik kinnitas ka, et Jaapani intressimäärad, mis on olnud väga pikka aega rekordmadalad, tõenäoliselt lähiajal ei tõuse. Üle nelja protsendilisele dollari tõusule järgnes peagi kahejeenine langus, kui Valge Maja pressiesindaja M. McCurri teatas president Clintoni peatsest kohtumisest USA kolme suurima autotootja tegevjuhiga, et arutada jeeni tugevnemise mõju Ühendriikide autotööstusele. See oli juba viies järsk kursihüpe viimase 12 tunni jooksul.

Saksa marga suhtes tugevnes dollar samuti alustades Euroopas kursiga veidi üle 1,72 DEMi e 13,76 krooni. Päeva jooksul toimus dollari kerge tugevnemine. Eile õhtul oli kurss 1,7228 marka e 13,78 krooni.

Euroopa valuutade suhtes mark veidi nõrgenes, sest Saksamaa ja Prantsusmaa vahelistel läbirääkimistel nn stabiilsuspakti kohta saavutati teatud edu. Valuutaturud on nüüd rahaliidu algustähtaja suhtes optimistlikumad.

Üllatuslik oli USA maikuu jaemüügi vähenemine aprilliga võrreldes 0,1% võrra, sest prognoositi hoopis 1,4protsendilist tõusu.

Hetkel kuum