Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Lühiuudised

    Eesti Merelaevanduse erastamisel kaotajaks jäänud OÜ Arbonalesse kuuluv Nomura International on erastamisagentuuri nõukogu otsuses pettunud.
    «Loomulikult oleme me otsuse üle väga pettunud, kuid me hindame lähinädalatel uut olukorda ja otsustame alles seejärel, milliseid samme astuda,» ütles Nomura Internationali esindaja Claus Mansfeldt.
    Mansfeldt ütles, et Nomura uurib Eesti Merelaevanduse erastamist koos partnerite ja advokaatidega «väga põhjalikult», kuid keeldus ütlemast, kas firma kavatseb pöörduda kohtusse. BNS
    ASi Viru Rand nõukogu koosolek otsustas neljapäeval esitada taotluse aktsiate noteerimiseks Tallinna väärtpaberibörsil.
    Endise osaühingu Viru Rand registreeris äriregister aktsiaseltsina kolmapäeval.
    ASi Viru Rand aktsiakapital on 40 miljonit krooni, millest üle poole kuulub endistele osaühing Viru Ranna osanikele. Üle kolmandiku aktsiatest kuulub ettevõtte nõukogu liikmetele ja juhtkonnale.
    Kokku on Viru Rannal ligikaudu 800 aktsionäri. Eesti suurima kalatöötlemisettevõtte Viru Rand esimese nelja kuu netokäive oli 96,1 miljonit krooni. BNS
    Tallinna Kopli lahe Bekkeri sadamat haldava Balti Baasi 49 protsenti riigiaktsiaid jäid erastamisagentuuris (EEA) eile valitsuse otsuse ootuses munitsipaliseerimata.
    Tallinna volikogu taotles Bekkeri sadama riigiaktsiaid linnale oma maikuise otsusega.
    EEA nõukogu esimees, majandusminister Jaak Leimann, kelle nõusolekul kavatsetakse sadamasse rajada naftaterminaal, ütles kolmapäeval ajakirjanikele, et EEA ootab enne riigiaktsiate munitsipaliseerimist valitsuse otsust.
    Leimanni sõnul on Bekkeri sadama asi valitsuses arutusel järgmisel nädalal.
    Bekkeri sadama omaniku ASi Balti Baas aktsiatest kuulub 49 protsenti riigile ja 51 Hoisti Kraanale, mis pantis oma osaluse majandusministeeriumi tippametniku sõnul naftaterminaali rahastamise garantiiks Vene firmale Orenburgneft.
    Märtsi keskel kirjutasid Leimann ja Orenburgi oblasti juht alla kommünikeele, mille järgi käivitavad Eesti ja Orenburg otsingud, et leida ühist huvi pakkuvaid kaubandusvaldkondi. Opositsioon on kommünikeed kritiseerinud. BNS
    Eesti õliliidu üldkoosolek tegi eile juhatusele ülesandeks alustada läbirääkimisi Eesti kütusefirmade ühinguga, et täpsustada selle liikmete tausta ja tööpõhimõtteid ning seejärel otsustada lõplikult ühinemine.
    «Leiame, et ühinemine on mõistlik,» lisas õliliidu tegevdirektor Henn Pärn. «Lahendada on vaja ainult protseduurilised küsimused.»
    Pärna sõnul otsustas õliliit alustada läbirääkimisi, kuna liidul puuduvad hetkel põhjalikumad andmed kütusefirmade ühingu tööpõhimõtetest ja liikmete taustast.
    Pärn märkis, et õliliit soovib üldkoosolekul kinnitada ka statistika, mis kajastab kütusefirmade turuosa jagunemist kütuse jaemüügis.
    Pärna sõnul avaldab õliliit kütuseturu jagunemise statistika, kui sellega nõustuvad ka liitudesse mittekuuluvad kütusefirmad.
    Ühinemisettepaneku tegi õliliidule Eesti kütusefirmade ühing, mille direktor Aleksander Johansoni sõnul vajab Eesti kütuseturg võrdse ja ausa konkurentsi huvides korrastamist ning karmistamist. BNS
    Hondade müügiga tegelev AS Veho kavatseb 1. juulist tegutsema hakkava ASi Veho Lietuva abil Honnade müüki Leedus elavdada.
    «Alates möödunud aasta lõpust on Leedus Hondade müügiga tegelenud firma Estauto, mis oli asutatud Veho kapitaliga,» ütles Veho Eesti ASi tegevdirektor Mart Kõpper.
    «Keerulise registreerimismehhanismi tõttu asutati Estauto Vilniuses iseseiseva firmana,» ütles Kõpper. «Juulikuust on Veho ametlikult Estauto omanik ning firma hakkab kandma nime Veho Lietuva. Kaubatarned jäävad endiselt käima Veho Eesti kaudu.»
    Juuni lõpus hakkab Klaipedas tööle Veho müügikeskus, mis põhineb Leedu kapitalil. BNS
    Tallinna Pangal on kavas korda teha pangale kuuluv endine Viljandi esindushotell, mis võib maksma minna kuni 15 miljonit krooni, kirjutab Sakala.
    Hotell Viljandi renoveerimistööd võivad alata juba tänavu suvel, ütles ajalehele Tallinna Panga haldusdirektor Leho Lugna.
    Lugna kinnitas, et pank jätab hoonesse kindlasti hotelli. «Meie eesmärk on, et see asutus saaks turismiametilt vähemalt hotellitunnistuse,» ütles ta.
    Majas tegutsevad praegu Tallinna Pank ja Leks Kindlustus. BNS
    Valitsus tihendab koostööd ja arvamusvahetusi töösturite ja ettevõtjatega, kaasates neid senisest enam neile oluliste seaduseelnõude väljatöötamisse.
    «Tahame soodustada osalusdemokraatika laiemat levi,» ütles peaministri majandusnõunik Ardo Hansson, kommenteerides üleeilset peaministri kohtumist tööstuse ja tööandjate keskliidu (ETTK) ja Eesti suurettevõtjate assotsiatsiooni (ESA) esindajatega.
    Hanssoni sõnul oli kohtumisel arutatud teemadering väga lai, ühtki kirjalikku ettepanekut aga ei esitatud ega mingit ühist protokolli ei koostatud. Kohtumise peamine eesmärk oli Hanssoni sõnul info vahetamine ja selline koostöö peaks ka tihenema. Ta märkis, et ettevõtjaid peab ilmselt enam kaasama neid puudutavate seaduseelnõude koostamisse. BNS
    Eesti Kindlustus kogus maikuus kindlustuspreemiaid 19,5 mln krooni ulatuses, teatas seltsi põhiaktsionär Hoiupank.
    Kogutud preemiatest 78,5 protsenti ehk 15,3 miljonit krooni moodustas kahjukindlustus ja 21,1% ehk 4,1 mln krooni elukindlustus.
    Elukindlustus ületas Eesti Kindlustuse teatel esmakordselt nelja miljoni piiri kogutud preemiate osas. Elukindlustusmaksete laekumine kasvas 1,2 miljoni krooni võrra ehk 42 protsenti eelmise aasta maiga võrreldes.
    Väljamakseid tegi Eesti Kindlustus elukindlustuses 1,2 mln ja kahjukindlustuses 5,6 mln krooni eest.
    Kogutud preemiate maht on võrreldes möödunud aasta maiga kasvanud 1,3 korda, samas on väljamaksete tase vähenenud 6,3 mln kroonilt 5,6 mln kroonile. BNS
    Merko Ehitus ja FCM rajavad Tallinna lennujaama 4,8 mln krooni maksva sekundaarradari torni. 25 meetri kõrguse monoliitbetoonist radaritorni ehitus algab 26. juunil ja kestab kaks nädalat.
    Merko Ehitus ja FCM kuuluvad Eesti viie suurima ehitusettevõtte hulka.
    Tänavu prognoosivad ettevõtted käibeks vastavalt 340 ja 200 mln krooni. BNS
    Valitsus nõustus teisipäeval käibemaksuseaduse muudatusega, mille järgi lükkub kriitikat pälvinud ajakirjandusväljaannete käibemaksustamine veel aasta võrra edasi.
    Valitsus muutis käibemaksuseadust nii, et ajakirjandusväljanded saavad kasutada käibemaksu nullmäära veel järgmiselgi aastal, ütles valitsuse pressiesindaja.
    Valitsus lähtus otsuse tegemisel ELi riikide olukorrast ja tavast, mille järgi ajakirjandusväljaannetele kehtivad maksusoodustused.
    Pressiesindaja sõnul pole ka välistatud, et edaspidi laieneb käibemaksu nullmäär ka teistele trükistele, sest ka see on osades Euroopa riikides tavaks.
    Valitsuse esitatava seadusemuudatuse peab heaks kiitma riigikogu. BNS
    Seitse Eesti suhtekorraldusfirmat lõid kolmapäeval Tallinnas mittetulundusühingu suhtekorralduse äriühingute liit.
    «Suhtekorraldusfirmade ümarlaua nime all üle aasta koos käinud firmade esindajad otsustasid moodustada ka ametliku organisatsiooni, et edendada omavahelist koostööd, arendada PR-alast koolitustegevust ja korrastada erialase info liikumist Eestis,» teatas liidu juhatuse esimees Jaano Martin Ots.
    Asutamiskoosolek võttis vastu uue liidu põhikirja ning valis neljaliikmelise juhatuse, kuhu kuuluvad Jaano Martin Ots, Henri Käsper, Meelis Kubits ja Tomi Saluveer.
    Suhtekorralduse äriühingute liitu kuuluvad põhitegevusena suhtekorraldusega tegelevad firmad Hill & Knowlton Eesti, KPMS & Partner, avalike suhete agentuur Ots & Partnerid, MCL Info, Kubits & Hamburg, Merger Communications ja Past & Partner. BNS
    Raadio Tartu aktsionäride aastakoosolek valis firma nõukogu esimeheks taas Andrus Ansipi ja juhatuse esimeheks Vello Lääne.
    Raadio mullune käive oli ligi 4 miljonit krooni ja kasumi suurust ei soovinud aktsionärid avalikustada.
    Lääne sõnul on raadiojaamal USAst tellitud 2,5kW võimsusega saatja, mis parandaks levi kvaliteeti ja suurendaks kuulamisraadiust. Praegu on raadio Tartu küsitlusandmeil Eesti kuulatavaim kohalik raadiojaam, mida kuulab korraga kuni 100 000 inimest Kesk- ja Lõuna-Eestis.
    Raadio Tartu aktsiate kontrollpakk kuulub läbi ASi Luik Andrus Ansipile. Aktsionärid on veel Tartu linnavalitsus ja maavalitsus, AS Postimees ja Vello Lään. ÄP
    11. juuni Äripäeva sattus toimetuse süül eksitav viga. Hoiupanga Venemaa investeerimisfondi mai algul paigutatud 1000 kroonist oli kuu lõpuks tegelikult saanud 1101,15 kr. Toimetus vabandab. ÄP
  • Hetkel kuum
IT-ettevõtte juht: tehisaru tuleb taltsutada
Tehisintellekt, mis tänavu hakkab mõjutama mitut valdkonda meditsiinist julgeoleku ja keskkonnani, aitab teha hüppe, mis toob Eesti taas digitaalse arengu eesliinile, kirjutab Tietoevry Create’i Baltikumi juht Valērija Vārna.
Tehisintellekt, mis tänavu hakkab mõjutama mitut valdkonda meditsiinist julgeoleku ja keskkonnani, aitab teha hüppe, mis toob Eesti taas digitaalse arengu eesliinile, kirjutab Tietoevry Create’i Baltikumi juht Valērija Vārna.
Nõrk tehnoloogiasektor surus USA turud taas langusele
Kuna tehnoloogiasektor ilmutas nõrkust, siis langesid langesid kolmapäeval taas kõik kolm suurt USA indeksit: Nasdaq kukkus kõige rohkem -1,15%, S&P 500 odavnes -0,58% ning Dow 30 taandus -0,12%. Indeksid langesid neljandat päeva järjest, mis tähendab pikimat kaotuste seeriat alates jaanuarist.
Kuna tehnoloogiasektor ilmutas nõrkust, siis langesid langesid kolmapäeval taas kõik kolm suurt USA indeksit: Nasdaq kukkus kõige rohkem -1,15%, S&P 500 odavnes -0,58% ning Dow 30 taandus -0,12%. Indeksid langesid neljandat päeva järjest, mis tähendab pikimat kaotuste seeriat alates jaanuarist.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Uus linnavõim vahetas välja Tallinna Hambakliiniku nõukogu ja juhi
SA Tallinna Hambakliiniku nõukogu kutsus alates tänasest tagasi juhatuse esimehe Maksim Volkovi, kelle juhitud linnaasutuses paljastas audit autoritaarse juhtimise ja lepingud omadega.
SA Tallinna Hambakliiniku nõukogu kutsus alates tänasest tagasi juhatuse esimehe Maksim Volkovi, kelle juhitud linnaasutuses paljastas audit autoritaarse juhtimise ja lepingud omadega.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Viljar Arakas ja Robert Kitt said eelarvenõukokku
Eesti Panga nõukogu nimetas teisipäeval toimunud istungil ametisse Eesti eelarvenõukogu uue koosseisu, mis alustab tööd mai keskpaigas.
Eesti Panga nõukogu nimetas teisipäeval toimunud istungil ametisse Eesti eelarvenõukogu uue koosseisu, mis alustab tööd mai keskpaigas.
Ulub koos huntidega: Wolf Groupi kaks tütart tegutsevad Venemaal rahulikult edasi
Eesti ehitusvahutootja Wolf Group jätkab äri Venemaal: Delovõje Vedomosti veendus, et mõlemad ettevõtte tütarfirmad tunnevad ennast hästi, nimetavad sõda spetsoperatsiooniks ja plaanivad aktiivselt Narva jõe taga areneda.
Eesti ehitusvahutootja Wolf Group jätkab äri Venemaal: Delovõje Vedomosti veendus, et mõlemad ettevõtte tütarfirmad tunnevad ennast hästi, nimetavad sõda spetsoperatsiooniks ja plaanivad aktiivselt Narva jõe taga areneda.