25. juuni 1997 kell 22:00

Wall Streetil olid rekordkõikumised

Dollar langes eile hommikul Jaapani turgudel 113,46 jeenini pärast seda, kui Jaapani keskpanga kord kvartalis avaldatav nn Tankani raport näitas Jaapani oodatust tunduvalt paremaid majandusnäitajaid. Juuni nn suurte tootjate difusiooniindeks tõusis märtsikuiselt kahelt seitsmele võrrelduna prognoositud ühepunktise langusega. Teisejärguliste tootjate difusiooniindeks langes aga miinus kuuelt miinus seitsmeni. Kuna suured tootjad on peamised eksportijad, järeldub, et Jaapani ekspordipotentsiaal järjest kasvab, sisemajandus aga seisab paigal. Nii ongi analüütikud pannud kahtluse alla Tankani raporti adekvaatsuse väitega, et Jaapani majanduse kasv ei ole nii suur, kui raport näitab.

Teisipäeval avaldatud USA tarbijausaldusindeks tõusis sel kuu 129,6 punktini, mis on kõrgeim 1969. aasta augustist. Pärast ameeriklaste aastaid kestnud ebakindlust tööhõive ja sissetulekute perspektiivi suhtes võivad nad nüüd olla optimistlikud. Töötus on viimase 25 aasta madalaim, inflatsioon 30 aasta madalaim, väärtpaberite hinnad on aastaga kasvanud kolmandiku võrra. Poliitikute ja majandusmeeste jaoks on peamine küsimus, kas nüüd hakatakse tulusid kasutama. Kui vastus on positiivne, siis viib see inflatsiooni tõusule ja föderaalreservid on sunnitud tõstma intressimäärasid. Eile õhtul oli dollari kurss 1,723 DEMi ehk 13,784 krooni.

Viimased päevad möödusid Wall Streetil väga tormiliselt. Pärast reedest 7796,51punktilist rekordtaset tegi Dow esmaspäeval kõigi aegade suuruselt teise languse, misjärel tõusis teisipäeval omakorda 2,02%.

Hetkel kuum