• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Omavalitsused on sattunud rahahätta

  Tõrva linnapea Edgar Umblia sõnul polnud linn saanud 27. juuni seisuga ühtegi senti 500 000 kroonist, mis maksuamet peab iga kuu üksikisiku tulumaksu arvel üle kandma, sest kogu raha läheb tulumaksu tagastuste peale.
  Tõrva aastaeelarve on 12 miljonit krooni, 500 000 moodustab pool üheks kuuks planeeritud rahast.
  Umblia sõnutsi ei ole raha mittelaekumine põhjustanud suuri häireid linna töö planeerimises, sest tarnijad on teinud järeleandmisi ja nõustunud raha nõudmisega viivitama.
  Valga maksuameti direktori asetäitja Maret Paasi sõnul tuleb enammakstud tulumaks tagasi maksta 1. juuliks ja selle tagastamise aeg Tõrvas sattus juunikuusse. «Suurenenud tagasimaksed on probleemiks üle maakonna ja ilmselt kogu Eestis,» lisas Paas.
  Keskriigikassa peaspetsialist Anatoli Kartov kinnitas, et mingit likviidsuskriisi seoses tulumaksu tagasimaksetega riigikassas ei ole olnud.
  Linnade liidu asedirektori Tiit Kirsi sõnul on rahapuudus eriti väikeste kohalike omavalitsuste probleem. Neil on Kirsi sõnul võimalik abi taotleda maakondlikust toetusfondist või rahandusministeeriumist.
  Tulumaksu tagastussummad kasvasid, sest maksuvabaks tuluks arvestati eelmise aasta kohta laialdasemalt koolituskulusid ja eluasemelaenu intressid. Paasi sõnul tuleb seetõttu võrreldes eelmise aastaga Valgas rohkem tagasi maksta kaks miljonit krooni.
  Riigi maksuameti peadirektori asetäitja Aivar Sõerd kinnitas, et täiendavate kululiikide tõttu on tulumaksu tagasimaksed võrreldes eelmise aastaga poolteist korda suurenenud. Kui 1996. aastal tagastati 108,5 miljonit krooni ja tuli juurde maksta 55,6 miljonit krooni, siis selle aasta esialgsed arvestuslikud andmed näitavad, et tagastada tuleb 186,5 mln krooni ja juurde arvestatakse 69 mln krooni.
  Tulumaksu tagasimaksed toimuvad Sõerdi sõnul jooksva aasta tulumaksu laekumise arvel. Selle võrra vähem jääb raha nii riigieelarvesse kui kohaliku omavalitsuse eelarvesse. 44% üksikisiku tulumaksust laekub riigieelarvesse ja 56% kohaliku omavalitsuse eriarvele.
  «Tagasimaksete tõttu väheneb omavalitsuste erikontole kantav summa 56 protsendi võrra tagasimaksest,» selgitas Sõerd.
  Vabariigi keskmisest suuremad tagasimaksed võrreldes juurde määratud summadega on iseloomulikud ääremaade piirkondadele. Seal on sissetulekud keskmisest väiksemad ja seetõttu tehakse seal rohkem tulumaksu tagasimakseid.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Saksa majandusajakirjanik valimiste eel: taastame Hansa Liidu!
Miks ei võiks Tallinn, Riia, Bremen ja Hamburg, aga ka teised endised hansalinnad puhuda uuesti elu sisse kunagisele Hansa Liidule? See oleks uut tüüpi linnade ja ettevõtete liit, mida juhiks mitte nostalgia, vaid soov astuda vastu Hiina hegemoniaalsetele ambitsioonidele Euroopas, kirjutab Saksamaa majandusajakirjanik Manfred Sieg (Sieg-Tech).
Miks ei võiks Tallinn, Riia, Bremen ja Hamburg, aga ka teised endised hansalinnad puhuda uuesti elu sisse kunagisele Hansa Liidule? See oleks uut tüüpi linnade ja ettevõtete liit, mida juhiks mitte nostalgia, vaid soov astuda vastu Hiina hegemoniaalsetele ambitsioonidele Euroopas, kirjutab Saksamaa majandusajakirjanik Manfred Sieg (Sieg-Tech).
Sigade hinnad kukkusid Hiinas tagasi maa peale
Pärast kahe aasta pikkust perioodi kõrgeid sealiha hindu seisab Hiina silmitsi vastupidise probleemiga: sealiha on nüüd ligikaudu poole odavam, vahendab Wall Street Journal.
Pärast kahe aasta pikkust perioodi kõrgeid sealiha hindu seisab Hiina silmitsi vastupidise probleemiga: sealiha on nüüd ligikaudu poole odavam, vahendab Wall Street Journal.
Autojuhtide puudus sundis Briti valitsust järele andma
Suurbritannia peaks varsti teatama ajutistest viisadest autovedajatele, et vähendada suurt tööjõupuudust, vahendab Reuters.
Suurbritannia peaks varsti teatama ajutistest viisadest autovedajatele, et vähendada suurt tööjõupuudust, vahendab Reuters.
Raadiohommikus: Enefiti börsidebüüt, krüptovarad ja mure hariduse pärast
Nädala viimases hommikuprogrammis on fookus paljulubavatel investeerimisideedel ja Eesti haridussüsteemi tulevikul.
Nädala viimases hommikuprogrammis on fookus paljulubavatel investeerimisideedel ja Eesti haridussüsteemi tulevikul.