20. juuli 1997 kell 22:00

Sakslased nõrga margaga rahul

Juba neljapäeva õhtul alanud dollari nõrgenemine Saksa marga vastu jätkus reede hommikul Kaug-Ida turgudel, kus «roheline» ka jeeni vastu alla 116 piiri langes pärast seda, kui Jaapani majanduse planeerimise agentuur avaldas majanduse taastumist näitava aruande. Nõrgenes ka Saksa mark, mida Saksa tippametnike ülesrääkimise katsed kuidagi elustada ei suuda. Sõnade taga tegude puudumine võib tähendada aga hoopiski sakslaste rahulolu olukorraga.

Hommikustel Euroopa turgudel oli dollar stabiilne kuni nõrk, püsides ülalpool 1,79 marga piiri, kuid kantsler Kohli kommentaar, mille kohaselt ajutised valuutakõikumised on tähtsusetud, panid ta tõusma 1,8 lähedale. New Yorgis käis dollar küll korraks tasemel 1,8005, kuid teade USA suurenenud väliskaubanduse defitsiidist, langev aktsiaturg ning mõningane kasumivõtt viisid dollari alla 1,7925-ni. Ka jeeni vastu dollar algul tugevnes, langes aga hiljem 115,60-le. Siiski usutakse dollari uut tugevnemist lähiajal.

Rootsi krooni oodatud tugevnemine marga vastu jäi reedel napiks. Kauplemine oli tagasihoidlik ning kroon sulgus Stockholmis hinna juures 4,3445 krooni margale e 1,84 EEKi tasemel. Ka Soome mark tugevnes vaid pisut, jäädes 2,995 tasemele.

Dow Jonesi tööstusindeks lõpetas 8000-punkti-nädala hoopiski väikese miinusega, langedes reedeses üliaktiivse kauplemisega kasumivõtus 130 punkti 7890-ni. Suurimateks kaotajateks olid tehnoloogiaaktsiad eesotsas Microsoftiga, mille viimase kvartali tulemused olid head, ent jäid alla turu veel suurematele ootustele.

Hetkel kuum