24. juuli 1997 kell 22:00

Maksuamet tihendab koostööd politseiga

Maksupettuste tõkestamise üksuse lõi maksuamet revisjoni ja kontrollitöö tõhustamiseks. Aivar Sõerd märkis, et see hakkab korraldama konkreetseid aktsioone ja teeb seda koos majanduspolitsei ja uurimisbüroode parimate spetsialistidega.

Peatähelepanu on Sõerdi sõnul maksupettustega seotud kriminaalasjade algatamisel ja menetlemisel. Maksuamet ise ei tohi kriminaalasja algatada ja tal ei ole ka uurimisasutuse õigusi.

«Kriminaalasjade menetlemine väljub maksuameti pädevusest ja majanduspolitsei ei vii neid uurimisi tihti lõpule,» selgitas Sõerd. «Kahjuks oleks põhjust kriminaalasju algatada palju rohkem, kui on tehtud.» Seni on suurem osa maksuvaidlusi kohtusse jõudnud tsiviilasjana.

Eelmisel suvel valitsuse moodustatud ametkondadevaheline maksupettuste tõkestamise komisjon tegutseb samuti edasi, kuid see on mõeldud ametkondadevahelise töö koordineerimiseks. Komisjon on keskendunud eelkõige käibemaksupettuste ennetamisele.

Käibemaksupettuste kohta lausus Sõerd, et loomulikult need jätkuvad, ehkki maksuameti sellealased ettevõtmised on andnud tulemusi. Eelmise aasta suvel määrati käibemaksu erirevisjonidega juurde ligi 30 miljonit krooni käibemaksu.

«Oleme aastaga hulgaliselt kogemusi omandanud. Kohalikele maksuametitele on välja töötatud spetsiaalsed juhendid. Seda tööd koordineeritakse üle Eesti ja maksuameti käsutuses on teiste hulgas ka nn must nimekiri maksuprobleemidega ettevõtetest,» rääkis Sõerd.

Maksuameti peadirektor Kalev Järvelill teatas eelmisel nädalal, et nüüd asub maksumaksjate must nimekiri elektroonilisel kujul arvutis ja on kiiresti kättesaadav kõikidele maksuametitele. «Eelkõige on must nimekiri seotud käibemaksu erirevisjoniga,» täpsustas Järvelill.

Hetkel kuum