17. august 1997 kell 22:00

Õhk täis elektrit

Vahepeal vaibunud kired Narva elektrijaamade erastamise ümber on taas lõkkele löömas. Reedel saatis NRG Energy Euroopa tegevdirektor puhkusel olevale majandusministrile kirja, milles ministril soovitatakse mitte heaks kiita energeetikanõukogu otsust. See on Ameerika poole esimene tõsisem surveavaldus vastukaaluks akadeemikutest ja professoritest koosneva nõukogu äri materdavale otsusele.

Browni kirjast ei loe välja, kas üldse ja millises ulatuses on ameerika investor valmis äriplaani muutma. See põhimõtteline küsimus peaks vastuse saama parimal juhul selle nädala lõpul. Seda muidugi siis, kui äriplaani koostanud töörühm suudab puhkuste ajale vaatamata täies koosseisus kokku saada ja jõuda majandusministrile koostatavas kommentaaris ühisele arvamusele.

Põhimõtteliselt on valitsusel kolm lahendust: 1) soostuda olemasoleva äriplaaniga ning aasta pärast kirjutatakse alla ühisettevõtte moodustamise viimasele dokumendile -- aktsionäride lepingule, 2) pidada vajalikuks enne äriplaani heakskiitmist viia sellesse sisse parandused, 3) lükata äriplaan kui mittesobiv kõrvale ning valida elektrijaamade avaliku enampakkumise tee.

Välistada ei või siiski ka neljandat varianti: äriplaani mitte heaks kiita, pista pea jaanalinnu kombel liiva alla ning jätta kõik nii nagu on. Eesti Energia funktsioneerib rahuldavalt, annab riigile kasumit, seega pole midagi vaja muuta. Neid, kes nii mõtlevad, on, ja mitte sugugi üksikuid.

Seni on Leimann näidanud üles otsustavust osa Eesti energeetikast siiski erastada. Otsustavust täis oli majandusminister ka siis, kui asus aasta alguses koos ministrite Raivo Vare ja Mart Opmanniga ministeeriume ja valdu koomale tõmbama. Tahaks loota, et see võrdlus paika ei pea.

Hetkel kuum