25. august 1997 kell 22:00

Soovitused venes äri ajajatele

Eile refereeris raadiojaam Ameerika Hääl USA ajakirjanduses ilmunud soovitusi Venemaal äri ajavatele või äri alustavatele ettevõtjatele. Soovitustest võib abi olla ka Venemaal tegevust alustavatele Eesti ärimeestele.

Oluline on, et äri ei aetaks silmapaistvalt. Samas peab aga arvestama, et varem või hiljem tuleb mõni umbes 9000 Venemaal tegutsevast kuritegelikust grupeeringust teile katust pakkuma. Sellist olukorda saab vältida, kui tellida ise ametivõimudelt katus. Venemaa föderaalselt julgeolekubüroolt aastaks katuse tellimine läheb maksma pool miljonit USA dollarit. Veel soovitatakse olla ettevaatlikud partneri valikul. Kui aga peaks tekkima mõni konflikt, siis on see kasulikum lahendada kohtuväliselt. Hoiduda tuleks ka maksupolitseile altkäemaksu pakkumisest. USA majandusajakirjanikud tõdevad, et tegelikult ei ole Venemaal äri ajamine väga riskantne. Kõige ohtlikum on tegutseda metalli- ja tubakaäris.

Hetkel kuum