2. september 1997 kell 22:00

Litimpeks norralaste kontrolli alla

Litimpeksi pank on viimasel kahel aastal olnud tõsistes raskustes. 1995. a pangakriisi ajal läks ta valitsuse kontrolli alla. Samal aastal oli panga kahjum 80 miljonit litti ehk 288 miljonit Eesti krooni, mis mullu suudeti kärpida kuue miljoni litini.

Kogu selle aja jooksul oli pank pankrotiohus. Litimpeksi panga põhikliendid paigutasid oma raha ümber Hermise ja Vilniuse panka. Kuid ikkagi sai Litimpeksi pank kriisist jagu.

Tänavu suvel kahandati panga aktsiakapital 40 miljonilt litilt neljale miljonile ja tehti 60 miljoni liti suurune emissioon. Kuna investeerijate leidmise ülesanne lasus Norra firmal UAB FMI Balticum Management, mis kuulub Baltic Holdingule, siis on arusaadav, miks norralased võtsid üle poole emissioonist.

Nüüd panga juhatusse valitud neli norra aktsionäri tahavad panka tuua Norra pangaoskusteabe ning vähendada töötajate arvu 500st 300-ni ning filiaalide arvu kümneni. Litimpeksi panga auahne plaan on saada kahe-kolme aasta pärast Leedu juhtivaks kommertspangaks. Põhitähelepanu pöörab pank eraisikutele ja väikefirmadele.

Kui usaldus panga vastu on taastatud, on Litimpeksi pangal kavas varsti uus emissioon. DN

Hetkel kuum