22. september 1997 kell 22:00

USA-Vene koostöö laieneb

«Olen väga rahul, et meie suhted on arenenud ja paranenud nii kiiresti,» ütles rühma USA investorite saatel Moskvasse saabunud valitsustevahelise komisjoni kaasesimees, USA asepresident Al Gore enne alanud läbirääkimisi Venemaa peaministri Viktor T?ernomõrdiniga.

Al Gore kutsub Vene poolt üles looma paremat seaduslikku alust USA investeeringutele Venemaal, sest ainuüksi abi ja laenud ei suuda Vene kommunismijärgset majandust käima saada. «Tõeline areng ja progress saabuvad siis, kui luuakse tingimused suurtele investeeringutele,» sõnas USA asepresident.

USa-Vene ühiskomisjon otsib võimalusi, kuidas teha otseinvesteeringuid Venemaa 89 piirkonda ning kuidas luua laenusüsteem, mille abil Venemaa põllumajandus suudaks jälle jalule tõusta. USA tahab anda Venemaale abi võitluses kuritegevuse ja korruptsiooni vastu ning intellektuaalse omandi kaitsel. Samuti tahab ta Venemaale survet avaldada, et too kiirendaks uue kaubandusmaksuseaduse vastuvõtmist.

Al Gore'i ja Viktor T?ernomõrdini läbirääkimistel tulevad veel arutusele viinatüli, mis on seotud Vene ärimehe Boriss Smirnovi süüdistustega USA Heubleini firma Smirnoffi viina vastu, Vene parlamendis arutusel olev ususeadus, mis on osa religioonide suhtes diskrimineeriv, ning Mir-kosmosejaama asemele uue jaama Alpha ehitamine. REUTER-ÄP

Hetkel kuum