28. oktoober 1997 kell 22:00

Kalle Rõõmus ei tunnista Hoiupanga maja omaks

Asukoht:- Rävala pst 5

Tellija:- Eesti Hoiupank

Peatöövõtja:- Eesti Ehitus

Suuremad alltöövõtjad:- Jakoteks, Hiieko

Tööde kestus:- november 1996--oktoober 1997

Maksumus:- 105 miljonit krooni (ilma käibemaksuta)

Tallinna Kaubamaja tagusesse Astlanda auku peab kerkima kolm hoonet. Esimesena valmiva Hoiupanga hoone puhul pole aga selge, kes on kujundanud selle uue pangamaja arhitektuurse väljanägemise.

Ametlikes paberites nimetatakse hoone arhitektiks Kalle Rõõmuse arhitektuuribürood. Kalle Rõõmus ei soovi aga Hoiupanga uue hoone arhitektuuri oma loominguks tunnistada.

«Meie osa oli kõrgekvalifikatsiooniga tehnikutes, kes vormistasid pabereid,» iseloomustab Rõõmus oma arhitektuuribüroo rolli Hoiupanga hoone projekteerimisel. Tema väitel projekteeris hoone valmis SRV Kinnisvara ihuarhitekt Kari Mökkälä.

«Meil oli kindlalt teistsugune nägemus,» räägib Rõõmus ja lisab, et paraku polnud neil võimalust maja juures väliselt midagi muuta. Mõningaid muudatusi suudeti teha sisekujunduses (pangasaal muudeti kahetasapinnaliseks), kuid seegi oli rohkem sisearhitekt Eero Jürgensoni teene.

Astlanda kvartali rajamise idee eestvedaja SRV Kinnisvara tegevdirektor Alvar Ild kinnitab, et projekti autor on Kalle Rõõmuse arhitektuuribüroo. «Kui ta teeb lepingu ja saab töö eest raha, siis on ta enda südametunnistuse asi, mis ta hiljem ütleb kui töö ei meeldi,» kommenteerib Ild Rõõmuse projekti autorluse eitamist.

Hoiupanga ehitusjuhi Enn Siimu sõnul on üheks vastuoluks panga ja kõrvaloleva parkimismaja paiknemine teineteise suhtes ja sellest tulenev arhitektuuriline lahendus. Hoone fassaadil on kasutatud Itaalia graniiti ja klaasfassaadi, õuepoolne külg on pesubetoonist.

Hetkel kuum