4. november 1997 kell 22:00

Streik on halvanud euroliikluse

Pühapäeval alanud streigi käigus on streikijad seadnud üles enam kui 140 teetõket, peamiselt kütusetehaste, 2/3 bensiinijaamade ja suuremate linnade ümber ning piiride läheduses. Bensiinioste on piiratud 150 frangiga.

Sotsialistide valitsus on töökonflikti suhtunud ettevaatlikult ning kommunistist transpordiminister Jean-Claude Gayssot on meeleheitlikult püüdnud konflikti osapooli saada läbirääkimistelaua taha. Eile kohtus minister kõigi ametiühingute esindajatega.

Ametiühing Force Ouvriere (FO) on süüdistanud tööandjate liitu CNPF sihilikus vastasseisu tekitamises, et sundida valitsust loobuma töönädala lühendamisest 39 tunnilt 35 tunnile. Läbirääkimised tööandjatega on täiesti katkenud.

Euroopa komisjon hoiatas Prantsuse valitsust, et sellel tuleb kindlustada 15 riigist koosneva bloki kaupade ja inimeste vaba liikumine Prantsusmaa teedel ka streigi oludes.

Pariis informeeris Euroopa komisjoni, et sisse on seatud eritelefoniliin ja internetilehekülg, mis annavad nõu, kuidas alternatiivseid marsruute valida.

Prantsusmaa valitsusele on protesti avaldanud ka Briti, Hispaania, jt riikide esindajad, nõudes oma transiitveostele vabu koridore. REUTERS-AP-BNS-ETA-ÄP

Hetkel kuum