• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Viini köök pakub rikkalikkust ja luksust igas olukorras

  Viini köök -- see on vist ainus toitude valik maailmas, mis on saanud nimetuse ühe linna järgi. Selle mitmekesisusele on aidanud kaasa kõik kunagi Habsburgide impeeriumis elanud rahvad: t?ehhid, slovakid, poolakad, ungarlased, rumeenlased, sloveenid, itaallased jt.
  - Soolased road
  Kuulus viini ?nitsel (Wiener Schnitzel) on pärit Milanost. Äärelinna odavamates söögikohtades maksab roog ca 80 ATSi (92 kr). Selle juurde on muidugi vaja tellida ka lisandid ca 30 ?illingi (35 kr) eest. Eelroast võite selle prae puhul loobuda, sest nii suurt lihatükki pole te tõenäoliselt varem näinudki.
  Keiser Franz Josephi lemmikuks oli hoopis Tafelspitz, keedetud loomaliha. Ungarist pärit gulja??i (Gulaschsuppe) puhul tabab teid üllatus: viinlased nimetavad seda supiks, süües seda kartulite ja salatita. Lihatoitude juurde pakutakse kartulite asemel mitmesuguseid maitsestatud klimpe, mis võivad olla isegi põhiroaks, nt lihaklimp hapukapsaga (Fleischknödel mit Sauerkraut). Nimetatud klimp on täidetud keedetud suitsuliha, sibula, peterselli ja küüslauguga.
  - Magustoidud
  Magustoiduks võib soovitada viini pannkooke (Palatschinken), mis on suured ja õhukesed. Neid serveeritakse väga erinevate täidistega. Kui täidis on magus, ei puudu ka vahukoor. Spetsiaalses pannkoogirestoranis saab valida 40--50 variandi hulgast.
  Kuulus on ka rosinaomlett (Kaiserschmarren), mida pakutakse tuhksuhkruga. See magustoit lõpetab õhtu Viini raekeldris nn keiserlikul õhtusöögil (ca 460 kr). Tuled kustutatakse ja ruumi sõidutatakse viini valsi saatel säraküünalde valgel serveerimislaud hiigelsuure panniga, mille järel sammuvad valgetes kõrgetes peakatetes kokad, kes magustoidu taldrikule jaotavad. Hõbesõelast raputab tuhksuhkru desserdile peakokk isiklikult.
  - Kohvikultuur
  Türklaste lahkudes 17. sajandil jäi neist maha kõrgel tasemel kohvikultuur. Ka kohvi kõrvale pakutavatest kookidest ja maiustustest on paljud valmistatud vanade türgi retseptide järgi.
  Kohvikuid on viinis ligi pooltuhat. Saab süüa nii hommiku-, lõuna- kui õhtusööki. Kõigis on valida vähemalt tosina kohvisordi vahel. Üks vanimaid ja kuulsamaid kohvikuid Viini kesklinnas on Hawelka.
  - Õlletoad
  Õllesõbrad peaksid selgeks õppima, et 0,5 liitrit õlut tähistab õlletubade menüüs sõna Krügerl ja 0,3 liitrit Seidl. Kui õlletoas pakutakse ka meeldivat nn kodutoitu, kutsutakse kohta beisel'iks. Kuulsaim neist on Griechenbeisel, mida on armastanud külastada Beethoven, Schubert, Strauss, Twain, Zweig jpt. Tänu tuntusele on hinnad üsna soolased (õhtusöök 270--445 ATSi).
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Anu Ruul: kestliku innovatsiooni võimalikkusest Maal – kümme sammu maailmalõpust eemale
Innovatsioon ja kestlik innovatsioon ei peaks olema kaks eri terminit, kestlikes uutes innovatsioonides peituvad väga suured tulevikuärid, kirjutab konsultant ja koolitaja Anu Ruul Äripäeva essees.
Innovatsioon ja kestlik innovatsioon ei peaks olema kaks eri terminit, kestlikes uutes innovatsioonides peituvad väga suured tulevikuärid, kirjutab konsultant ja koolitaja Anu Ruul Äripäeva essees.
Toompark: üüriturule mahub veel 1500 korterit
Investor Toomase konverentsil rääkisid kinnisvara eksperdid nii elukondlikust kui ka ärikinnisvarade suundadest ning leitakse, et kinnisvarasektoris on ees veel kasvuruumi ning karuturul võiks leida just sealt varju.
Investor Toomase konverentsil rääkisid kinnisvara eksperdid nii elukondlikust kui ka ärikinnisvarade suundadest ning leitakse, et kinnisvarasektoris on ees veel kasvuruumi ning karuturul võiks leida just sealt varju.
Raadiohitid: ühe Eesti panga juhtimisviga ja uus Tuul Tallinna börsil
Lõppeval nädalal puistasid raadioeetrisse tarkuseteri ettevõtja Indrek Neivelt, kes analüüsis kahe Eesti panga konkurentsi, Swedbank Eesti juht Olavi Lepp, kes rääkis spetsialistist juhiks kujunemisest, ning elektritõukeratta jagamisteenuse Tuul kaasasutaja Kristjan Maruste, kelle sõnul hakkab ettevõte lähiajal Tallinna börsilt kaasama võlakirjadega finantseeringuid.
Lõppeval nädalal puistasid raadioeetrisse tarkuseteri ettevõtja Indrek Neivelt, kes analüüsis kahe Eesti panga konkurentsi, Swedbank Eesti juht Olavi Lepp, kes rääkis spetsialistist juhiks kujunemisest, ning elektritõukeratta jagamisteenuse Tuul kaasasutaja Kristjan Maruste, kelle sõnul hakkab ettevõte lähiajal Tallinna börsilt kaasama võlakirjadega finantseeringuid.
Ossinovski vastane ei jäänud kohtu otsusega rahule
Läti ärimees Ilja Gertšikov, kelle Riia esimese astme kohus jättis ilma kosmeetikatootja Dzintars kaubamärgiõigustest, mille kohus määras Oleg Ossinovski ostetud ettevõttele, on otsuse edasi kaevanud, kirjutab Leta.
Läti ärimees Ilja Gertšikov, kelle Riia esimese astme kohus jättis ilma kosmeetikatootja Dzintars kaubamärgiõigustest, mille kohus määras Oleg Ossinovski ostetud ettevõttele, on otsuse edasi kaevanud, kirjutab Leta.