17. november 1997 kell 22:00

Paberi hind kerkib uuel aastal

Paberi hind tõuseb keskmiselt kümne protsendi piires, väitis Rootsi kontserni MoDo paberiharu idadivisjoni MoDo Paper East AB Baltimaade müügidirektor Enn Kukk. Tema sõnul on praegu nõudlus paberi järele suurem tehaste pakkumisest.

Paberi hankimise järjekorrad on tehastes veninud kuni kaheksa nädalani normaalse kahe kuni nelja nädala asemel, lisas Kukk.

Selle aasta teisel poolel tõstis kontsern paberi hinda Euroopas, sama on oodata Eestis, kinnitas Euroopa suurima paberitööstuse Soome UPM-Kymmene Eesti tütarfirma UPM-Kymmene ASi müügidirektor Rainer Praks.

Eestis jääb hinnatõus uude aastasse, sest suuremate ostjatega on aastalepingud, ütles Praks. «Kolmandas kvartalis hinda muuta ei saa, ükskõik kui suur Soome ülemus seda tahab.»

Tellimishinda paberi kallinemine ei mõjuta, aga täpsustatud eelarve teeme pärast paberilepingu sõlmimist, lausus Sõnumilehe vastutav väljaandja Toomas Leito. Tema sõnul ei ole hinnatõus aga nii hull, kui MoDo sellest teada annab.

«Praegu käib turu sõelumine ja kõik sõltub firmast, kliendist ja turuseisust,» märkis Leito. Seetõttu ei oska öelda, kas hind tõuseb ühe, viie või kahekümne viie protsendi võrra, lisas ta.

Ajalehe hinnast pool on paberi hind, seega ei ole ka 10protsendiline hinnatõus märkimisväärne, kommenteeris Lõuna-Eesti suurima trükikoja ASi Kroonpress peadirektor Hanno Barkala. «Vaevalt tõus nii katastroofiline on, et elada ei lase,» tähendas ta.

Hetkel kuum